Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpredsjednica Vlade

Srbija nastavlja obračun: "Da smo mi reagirali kao Hrvati, pola hrvatske vlade imalo bi zabranu ulaska u Srbiju"

Aleksandar Vulin (Foto: Pixell)
Aleksandar Vulin (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Aleksandar Vulin (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Srbijnski ministar obrane Aleksandar Vulin i dalje nastavlja verbalni obračun s Hrvatskom, pa je tako u intervjuu rekao kako su mu Hrvati zabranili dolazak u Jasenovac "da se ne bi suprotstavio ustašama".

Aleksandar Vulin u razgovoru za Kurir rekao je kako su mu Hrvati zabranili dolazak u Jasenovac "kako se tamo ne bi suprotstavio ustašama".

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Aleksandar Vulin u Srbiji Vulin podnio neopozivu ostavku na mjestu direktora BIA-e: "Odbijam postati dio antiruske i antisrpske histerije"

"Pošto su jučer ustaše u Jasenovcu razvile transparent 'Za dom spremni', nije ni čudo što vlada Hrvatske, koja to nije spriječila, ne želi da budem svjedok, i ne samo svjedok, već netko tko će se tome suprotstaviti. Zamislite da na komemoraciji žrtvama u Auschwitzu netko razvije transparent 'Sieg heil', bio bi uhićen i odveden ili u zatvor, ili u ludnicu", rekao je Vulin za Kurir.

Dodao je i kako se to u Hrvatskoj neće dogoditi te da zbog toga "u Jasenovcu nema potomaka žrtava Srba, Židova i Roma".

"Koliko god puta da izmisle razlog zašto sam nepoželjan u Hrvatskoj, istina o genocidu u Jasenovcu za koji se Hrvatska nije pokajala ostaje i ostat će", kazao je srbijanski ministar.

Podsjetimo, ministarstvo vanjskih i europskih poslova proglasilo je srbijanskog ministra obrane Aleksandara Vulina nepoželjnim u Hrvatskoj nakon njegove izjave o "nekažnjenom povratku ustaštva u Hrvatsku" te da "o njegovu dolasku u Hrvatsku može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri".

Vulin je bio pozvan na komemoraciju u Jasenovac kao gost Srpske pravoslavne crkve. Onda je rekao da neće doći u Jasenovac, nego u obližnju Mlaku, no kako mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, nije došao ni tamo.

Mihajlović: Pola Vlade RH moglo je imati zabranu ulaska

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija i Hrvatska trebaju nastaviti dijalog i da nacionalizam s obje strane donosi ne jedan, već mnogo koraka unazad.

"Mislim da nacionalisti i s jedne i s druge strane ne donose dobro vlastitim državama, a kamoli regiji (...) to donosi ne jedan, nego mnogo koraka nazad", kazala je Mihajlović za RTS i osudila pojavu zastave s ustaškim pozdravom jučer u Jasenovcu, navodeći da bi to svi trebali osuditi.

Odluku hrvatske vlade da ne dopusti srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu ulazak u Hrvatsku ocijenila je antieuropskom. Osvrnula se i na prekid posjeta Srbiji hrvatske delegacije, na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Podsjetila je da je bila u posjetu Zagrebu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodeći da je srpska delegacija "zbog raznih situacija" možda mogla isto tako prekinuti posjet, ali da ipak nisu.

"Da je srpska vlada reagirala na sve ono što se u prethodnom periodu čulo od strane članova hrvatske vlade, mislim da bi pola hrvatske vlade imalo zabranu ulaska u Srbiju, ali hajde da mislimo u budućnosti i radimo ono što smo rekli da ćemo raditi, a to je gospodarstvo", kazala je ona i istaknula da bez stabilne regije nema ekonomije.

Osudila je izjavu premijera Andreja Plenkovića da želi graditi novi dijalog sa Srbijom, za koju je rekao da je "bila agresor na Hrvatsku".

"Mislim da je za osudu takva izjava predsjednika hrvatske vlade, ali kao što sam rekla, hajde da pokušamo ići naprijed", rekla je Mihajlović.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene