Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

"Persona non grata"

Dnevnik Nove TV istražuje: Što bi se dogodilo kad bi Vulin, Šešelj ili Ceca pokušali ući u Hrvatsku?

Aleksandar Vulin (Foto: Dnevnik.hr)
Aleksandar Vulin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Aleksandar Vulin (Foto: Dnevnik.hr) Aleksandar Vulin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Anita Martinović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Istražili smo što bi se dogodilo Aleksandru Vulinu ili bilo kojoj osobi koja je proglašena "personom non grata" da je kojim slučajem pokušala ući u Hrvatsku. Na hrvatskom popisu nepoželjnih je i Arkanova udovica Ceca.

"Persona non grata" u prijevodu s latinskog je nepoželjna, nepoćudna, neprihvatljiva osoba. U međunarodnom javnom pravu- "persona non grata" je izraz koji se u diplomatskoj praksi koristi za šefa strane diplomatske misije ili stranog diplomata čija nazočnost više nije poželjna, te se zahtjeva njezin odlazak.

Što su najčešći razlozi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beograd u četvrtak donosi odluku Tko bi mogao biti "žrtva" recipročnih mjera Srbije zbog Vulina? "Na meti" su dva hrvatska ministra Aleksandar Vulin (Foto: Pixell) Potpredsjednica Vlade Srbija nastavlja obračun: "Da smo mi reagirali kao Hrvati, pola hrvatske vlade imalo bi zabranu ulaska u Srbiju"

Izjava ili ponašanje koje vrijeđa državu primateljicu, prekid diplomatskih odnosa ili rat - najčešći su razlozi za proglašenjem neke osobe personom non grata. Prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima država čak nije dužna niti obrazložiti svoju odluku koju šalje veleposlanstvu druge države.

Pokuša li persona non grata ući u Hrvatsku spriječit će ju hrvatska granična policija. Pozvat će se na Zakon o strancima i Zakonik o Šengenskim granicama. Nepoželjnoj osobi odbit će ulazak u Hrvatsku i o tome joj izdati rješenje.

Policajci na svim graničnim prijelazima dobili su obavijest o nepoželjnoj osobi, tako da nema nikakve šanse da ona zakonito uđe u Hrvatsku. U slučaju da je persona non grata već u Hrvatskoj stvari će se rješavati takozvanom tihom diplomacijom. Tu se policija neće miješati.

Vulin nije jedini

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nije prva osoba koja je u Hrvatskoj proglašena personom non grata. Podsjećamo, prošli je mjesec jedan ruski diplomat protjeran iz Hrvatske zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji. Vulinovom sunarodnjaku Vojislavu Šešelju ulazak u Hrvatsku zabranjen je još u ožujku 2016. godine.

Persona non grata proglašava se na neodređeno vrijeme, najčešće uz izraz "do daljnjega."

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene