Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Beogradu

Aleksandar Vučić: Svrha incidenta na utakmici bila je poniziti Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski dužnosnici ocijenili su u srijedu da je incident na nogometnoj utakmici Srbija - Albanija organizirana akcijom i provokacija čiji je cilj da se ponize građani Srbije, uruši stabilnost u državi i njezinu susjedstvu, a neizravno je doveden u pitanje i dogovoreni posjet albanskog premijera Edija Rame Beogradu 22. listopada.

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić ustvrdio je u intervjuu "Večernjim novostima" da je dužnosnike Europske unije nekoliko sati prije početka utakmice upozorio da se pripremaju provokacije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Prenoseći izvatke iz intervjua koji će biti objavljen u četvrtak, beogradski elektronički mediji citiraju Vučićevu ocjenu da su "albanski ekstremisti" željeli zgaziti nacionalni ponos Srba.

"Namjera albanskih ekstremista je bila da se Srbija pokaže kao zemlja netrpeljiva prema različitostima i da se ponize svi njezini građani", ustvrdio je Vučić, ocijenivši u vrlo oštrom tonu da je, unatoč tim željama Albanaca Srbija pokazala "jasnu razliku".

"Željeli su zgaziti naš ponos, ali smo sačuvali obraz i bandi lažnih albanskih dužnosnika koji su bili u svečanoj loži pokazali jasnu razliku između nas i njih", naglasio je predsjednik srbijanske vlade, komentirajući incident kad je tijekom nogometne utakmice Srbija - Albanija na stadion uletjela letjelica na daljinsko upravljanje, noseći zastavu 'Velike Albanije' s likovima dvojice albanskih vođa, što je izazvalo tučnjavu na stadionu i prekid meča.

Vučić očekuje da Bruxelles službeno reagira na incident u Beogradu i naglašava da je dužnosnike EU u Beogradu "tri sata prije utakmice obavijestio da Albanci pripremaju provokacije i težak incident".

Vučićevim ocjenama da je riječ o planiranoj provokaciji u odvojenoj se izjavi pridružio i predsjednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun, dovodeći u pitanje u predviđeni posjet predsjednika albanske vlade Edija Rame Beogradu, planiran za 22. listopada.

DAČIĆ BIJESAN - Evo što je poručio nakon utakmice!

Drecun tvrdi da iza incidenta stoji službena Tirana i da je riječ o "dobro planiranoj i danima pripremanoj diverziji" i zatražio službenu ispriku albanskog političkog i državnog vrha.

"Dok ne dobijemo ispriku Albanije i premijera (Edija Rame) i dok ne budu kažnjeni krivci za incident, bespredmetno je uopće razgovarati o suradnji i poboljšanju dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja", naglasio je Drecun, zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Srbijanski mediji prenose i izjavu albanske ministrice obrane Mimi Kodeli, koja je na skupu u Budvi, u Crnoj Gori, ocijenila da incident na utakmici neće utjecati na posjet Rame Beogradu.
"Odluka da (Edi Rama) posjeti Beograd, nakon toliko desetljeća, važan je korak za sve na Balkanu, za sve nas koji smo susjedi i koji mogu pomoći jedni drugima na putu prema europskim integracijama i NATO-u. To je iznimno važno za sigurnost i budućnost naših država i građana", izjavila je Kodeli za Radio Slobodna Europa (RFE) na rubu skupa ministara obrane država članica Američko-jadranske povelje u Budvi.

Srbijanski mediji ocjenjuju da je događaj na stadionu "više od provokacije" i da može imati ozbiljnije posljedice koje prelaze granice nogometa i uobičajene incidente na stadionu, tvrdeći da je riječ o "planiranom političkom incidentu".

Po dosadašnjim saznanjima iz istrage, bespilotna letjelica lansirana je s krova crkve u blizini stadiona, a svećenik je, kako se saznaje, policiji rekao da je našao uže obješeno na križ na vrhu kupole, što - kako tvrde policijski izvori - ukazuje da je u incident umiješano više osoba i da je akcija vrlo detaljno planirana.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je riječ o "dosad nezabilježenoj provokaciji na nogometnim terenima i morala je biti planirana unaprijed" te da "ne može biti riječi o spontanom izgredu huligana". Ministarstvo tvrdi da je incident izveden "s namjerom da se u Beogradu izazovu neredi koji bi bacili sjenu na činjenicu da Srbija vrlo uspješno njeguje suradnju u regiji". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene