Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka reakciju EU i UEFA-e

DAČIĆ BIJESAN - Evo što je poručio nakon utakmice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je noćas incident na sinoćnoj nogometnoj utakmici Srbija-Albanija kao smišljenu i unaprijed planiranu političku provokaciju.

Dačić je i neizravno potvrdio da je u incident umiješan brat albanskog premijera Edija Rame, naglasivši da "Srbija ne snosi nikakvu odgovornost" za prekid utakmice.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Susret u Banjoj Luci Dodik i Nestorović ne odustaju od velike Srbije: "Svi trebamo živjeti u istoj državi" Ivica Dačić Odgovor Zapadu Dačić: "Srbija nije nečija produljena ruka"

Utakmica Srbija-Albanija prekinuta je u 44. minuti pri rezultatu 0:0 nakon što se par minuta prije toga nad terenom pojavila letjelica na daljinsko upravljanje - dron, koja je nosila zastavu sa simbolima Velike Albanije i likovima dvojice albanskih vođa. Srpski nogometaš Stefan Mitrović uspio je uhvatiti zastavu, ali su na njega nasrnuli albanski nogometaši što je izazvalo tučnjavu i naguravanje na terenu u koju se umiješalo i nekoliko desetaka navijača, pa je utakmica poslije prekinuta.

FOTO - RASPALIO SRBE: 'On je stavio albansku zastavu na dron!'

Strani mediji u šoku: Slike kako Srbi pale zastavu NATO-a obišle svijet!

"Ovo se nikad nije dogodilo ni na jednoj nogometnoj utakmici i unaprijed je pripremljeno. Za mene je središnje pitanje kako će reagirati Europska unija i UEFA. Jer, da je netko iz Srbije razvio zastavu 'Velike Srbije' u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je Dačić za "Blic".

VIDEO Kaos u Beogradu: Prekinuta utakmica, tučnjava Srba i Albanaca, dron spustio zastavu 'Velike Albanije'!

Prema Dačićevoj ocjeni ovaj događaj ima političku dimenziju. "U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to napravio brat premijera Albanije koji bi ovdje trebao biti gost. Sve to stavlja političku dimenziju na cijeli događaj i ovo je politička provokacija", rekao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije izjavio je da su u utorak tijekom cijelog dana diplomati iz EU vršili pritisak da se albanski navijači, koje su srpske službe reda htjele zadržati u zračnoj luci, puste na stadion, iako nisu imali ulaznice. "Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice", izjavio je Ivica Dačić.

Beogradski mediji javili su da je brat albanskoga premijera Edija Rame, navodeći njegovo ime kao Olsi ili Orfi Rama, uhićen večeras u VIP loži zbog sumnje da je organizirao indicent na utakmici Srbija-Albanija. "Blic" je poslije objavio i da je Rama, inače američki državljanin, pušten na slobodu.

Pozivajući se na izjave očevidaca, "Blic" navodi da je Rama prilikom uhićenja pokazao američku putovnicu i izjavio: "Ja sam američki državljanin i ništa mi ne možete". Kod Rame (45) je pronađen i daljinski upravljač kojim je navodio letjelicu.

S Ramom su, navodno, privedeni i ostali članovi albanskog izaslanstva iz VIP lože, ali su i oni pušteni. Po tvrdnjma izvora iz MUP-a Srbije oni su pušteni jer im se zbog štrajka odvjetnika u Srbiji "nije mogao osigurati odvjetnik poo službenoj dužnosti". Članovi albanskog izaslanstva su, potom, prema saznanjima beogradskih medija, sa stadiona ispraćeni u zračnu luku Nikola Tesla na charter let za Tiranu.

Beogradski mediji pišu da se incident dogodio u jeku nagovještaja poboljšanja odnosa Srbije i Albanije, u kontekstu kojih je za 22. listopada najavljen posjet premijera Edija Rame Beogradu, što bi bio prvi slučaj dolaska jednog albanskog premijera u Srbiju u posljednjih gotovo sedam desetljeća.

Srbijanska nacionalna zračna kompanija Air Serbia uspostavila je 23. rujna liniju Beograd-Tirana s tri leta tjedno, a uz promotivni let istaknuto je upravo da je nova linija otvorena uoči dolaska premijera Albanije u Beograd. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene