Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje ih i u Hrvatskoj

Manjak svećenika otvorio kontroverzno pitanje: Hoće li se oženjeni muškarci moći zaređivati?

Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Broj svećenika u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Sinoda posvećena Amazoniji, na koju je Vatikan pozvao 260 biskupa i svećenika južne Amerike, aktualizirat će i pitanje zaređivanja oženjenih muškaraca za svećenike u Amazoniji i ulozi žena u Crkvi. Nedostatak svećenika prisutan je i u Hrvatskoj.

Prošlo je tri godine otkad je svećenik Goran Levak primio sveti red. Tek mjesec dana radi kao župni upravitelj u pulskoj crkvi Gospa od mora. ''Bog je nekako pokazao da ima neki drugi plan za moj život i uz njegovu milost ja sam u slobodi odgovorio na taj poziv koji jako malo sam znao i mogu reć da i danas tek pomalo učim što je to svećenički život'', kaže Goran.

Pročitajte i ovo Papa Franjo žestoki nemiri Papa Franjo svijetu poslao važnu poruku: "Zaustavite se!" Papa Franjo Šire se teorije VIDEO Neobična poruka osvanula na nebu i ostavila ljude u čudu: Papa je prognan ili zatvoren?

Iako je u ranoj mladosti imao drugačije planove, čak i studirao medicinu i imao zaručnicu, kad je osjetio poziv, posvetio se isključivo crkvi. Za Dnevnik Nove TV objasnio je i razloge sve manje interesa za svećenički poziv. ''Logično je da je povezano sa krizom vjere jer kako opada kršćanska vjera, to jest društvo koje nije u jednom kršćanskom ambijentu, kako će netko odlučit se za taj poziv ako vidimo da zbog različitih procesa dekristijanizacije, sekularizacije gubimo taj osjećaj za sveto?'', pita se Goran.

Zaređenje oženjenih ne iznenađuje građane

Hrvatska danas ima ukupno 57 sjemeništaraca, 148 postulanata novaka, 68 bogoslova, 837 braće laika zavjetovanih i 783 svećenika.

Drugačiji život, kaže Goran, ne bi mogao zamisliti. Brak je daleko od njegova života. Mjera o zaređenju oženjenih muškaraca koja je digla puno prašine među kozervativcima ne iznenađuje građane. ''Demokracija je izašla u susret svakome. Za neke starije bi to bilo iznenađenje, ali uvijek se kaže, ne može nas iznenadit više nitko'', kaže građanin Mato.

Papa je na sinodi apelirao na konzervativce i pozvao ih da ne budu opsjednuti zbog poziva biskupima da raspravljaju o budućnosti katoličke crkve uključujući i mogućnost zaređivanja oženjenih muškaraca. ''Ostane li sve kako je sada, potrošimo li dane s mišlju: 'Na ovaj su se način stvari uvijek rješavale', tada će dar iščeznuti, prikriti pepeom straha i brigom za obranu sadašnjeg stanja'', kazao je Papa Franjo.

Riječ je o ređenju takozvanih "uzornih muževa" kako bi se otklonio problem nedostatka svećenika. To bi bili stariji, ugledni pripadnici lokalne katoličke zajednice koji su već dulje vrijeme u braku. Ipak, nijedna od odluka koju donese sinoda nije obvezujuća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene