Sjevernokorejski veleposlanik u Kini, Ji Jae-Ryong (Foto: AFP)
Sjevernokorejski veleposlanik u Kini, Ji Jae-Ryong (Foto: AFP)

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je u utorak iza zatvorenih vrata o pooštravanju sankcija protiv Sj. Koreje i njezinim zabranjenim programima, nuklearnom i balističkom, nakon novog ispaljivanja rakete proteklog vikenda, a Južna Koreja u srijedu je objavila kako želi ponovno otvoriti komunikacijski kanal s Pjongjangom.


SAD i Kina pripremaju novu rezoluciju o eventualnim dodatnim kaznenim mjerama protiv Pjongjanga, kazala je novinarima američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley upućujući poziv na međunarodnu mobilizaciju.

"Moramo svi poslati signal Sjevernoj Koreji", zaključila je Haley upozoravajući zemlje koje ne primjenjuju sankcije uvedene prije jednog desetljeća da se izlažu odmazdi Washingtona.

Dodala je međutim da je vlada spremna "razgovarati" s Pjongjangom ali pod uvjetom "potpunog prekida nuklearnog procesa i svakog testiranja" raketa. SAD je uvijek izražavao spremnost obnovi dijaloga sa Sjevernom Korejom, ali pod uvjetom da komunistički režim prekine nuklearni i balistički program.

Sjeverna Koreja (Foto: AFP)

Prije ulaska u dvoranu Vijeća sigurnosti, Nikki Haley je najavila da njezina zemlja i Peking, vojni i diplomatski saveznik Sj. Koreje, pripremaju novi projekt rezolucije o sankcijama. "To je ono na čemu trenutno radimo. Još ga nemamo", objasnila je ona.

Južna Koreja u srijedu je objavila kako želi ponovno otvoriti komunikacijski kanal s Pjongjangom u okviru politike novog predsjednika Moona Jae-ina koji želi paralelnu politiku pritisaka sankcijama i dijaloga.

Južnokorejski ministar obrane u utorak je kazao kako se sjevernokorejski balistički program razvija brže od očekivanja i da je testiranje zabilježio i THAAD, kontroverzni američki proturaketni sustav koji je postavljen u Južnoj Koreji uz snažno protivljenje Kine. To je prvi puta da se u javnosti saznalo da je sustav u upotrebi. (HINA)

Stigli prvi dijelovi američkog proturatnog štita THAAD (Foto: AFP)