Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi predsjednik

Za izbore u Južnoj Koreji se očekuje rekordan odaziv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta su u utorak otvorena u Južnoj Koreji i očekuje se rekordan odziv na izborima za novog šefa države nakon korupcijskog skandala koji je uzdrmao političke i poslovne elite i završio nakon mjeseci prosvjeda opozivom bivše predsjednice Park Geun-Hye.

U 6 sati po mjesnom vremenu otvoreno je više od 139.000 birališta, a zatvaraju se u 20 sati (13 po srednjoeuropskom vremenu) te će biti poznati rezultati izlaznih anketa.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć

Očekuje se rekordan izlazak od ukupno 42,5 milijuna birača koji bi, prema anketama, upravo na biralištima trebali izraziti svoju ljutnju, ne samo zbog korupcijskog skandala koji je zahvatio dio elita, već i zbog rasta nezaposlenosti i skupoće života.

Bivši odvjetnik, stručnjak za ljudska prava Moon Jae-In velik je favorit ovih prijevremenih izbora raspisanih nakon opoziva bivše predsjednice Park. To je drugi put da se taj 64-godišnjak natječe, jer 2012. pobijedila ga je nedavno smijenjena Park, prva predsjednica u povijesti Južne Koreje.

Kandidat Demokratske stranke lijevog centra trebao bi, prema zadnjoj anketi Gallup Korea, dobiti 38 posto glasova, daleko ispred dvojice drugih kandidata. To su centrist Ahn Cheol-Soo te konzervativac Hong Joon-Pyo iz stranke svrgnute predsjednice, a prema anketama izjednačeni su.

Pobjeda Moona donijela bi promjenu nakon gotovo 10 godina konzervativne vladavine i mogla bi označiti velik politički zaokret prema susjednoj Sjevernoj Koreji, ali i prema Sjedinjenim Državama, južnokorejskom tradicionalnom savezniku i zaštitniku.

Izbor predsjednika prekinut će vakuum u vlasti koji je trajao mjesecima. Bivša predsjednica opozvana je zbog optužbi da je bila umiješana u korupciju i zloporabu vlasti i ona je prvi demokratski izabran šef države Južne Koreje koji je opozvan. Park je u zatvoru, suđenje je počelo, no ona odbacuje svaku krivnju, a odlučila je i da neće glasati na izborima, prenose južnokorejski mediji.

Razmjeri skandala u koji su uključeni koncern Samsung i Lotte, peti najveći južnokorejski konglomerat, prisilio je kandidate da obećaju reforme i više integriteta i transparentnosti. Međutim, zbog golema udjela u južnokorejskom gospodarstvu, "chaebol" - veliki južnokorejski konglomerati, gotovo su nedodirljivi, piše agencija AFP.

Favorit obećaje zaokret prema Pjongjangu

Moon zagovara dijalog sa Sjevernom Korejom kako bi smanjio napetosti i počeo pregovore, a želi se više distancirati od SAD-a. U nedavnu intervjuu za Washington Post, Moon je ocijenio da bi Seul trebao "igrati vodeću ulogu u pitanjima Korejskog poluotoka".

Sjeverna Koreja, koja želi razviti rakete sposobne dosegnuti američki kontinent, izvela je dva nuklearna pokusa početkom 2016. te više ispitivanja balističkih raketa.

Napetosti među susjednim zemljama rijetko su bile tako zaoštrene, a novi predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti da će nepoćudnost Sjeverne Koreje riješiti vojnom silom. Ipak je donekle ublažio ton izjavom da bi bio "počašćen" susretom sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-Unom.

Hong Joon-Pyo iz stranke svrgnute predsjednice pozvao je birače da glasaju za njega, a favorita je nazvao ljevičarom sklonim Pjongjangu. Korupcija, usporavanje rasta i nezaposlenost, zapravo su bile vodeće teme izbora. Nacionalno izborno povjerenstvo očekuje da će izlaznost dosegnuti gotovo 80 posto. Za južnokorejskog predsjednika glasa se u samo jednom krugu. Pobjednik je onaj koji dobije najviše glasova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene