Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kineskom umjetniku prijeti zatvor

Ai Weiweiju radi utaje poreza kazna od 1,7 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavni kineski umjetnik i politički disident Ai Weiwei objavio je u utorak da su ga kineske porezne vlasti službeno izvijestile kako zbog utaje poreza mora platiti kaznu od 15 milijuna juana (1,7 milijuna eura), te dodao kako smatra da je riječ o političkom pritisku koji bi ga trebao 'ušutkati'.

'Uručili su mi danas pismeni nalog za plaćanje. Bez ikakvog objašnjenja. Pitali smo odakle ta brojka, nisu mi mogli dati jasan odgovor', objasnio je Ai Weiwei koji je nedavno držan na tajnom mjestu tijekom tri mjeseca, službeno zbog porezne pronevjere.

'Upozorenje kaže da imam 15 dana za podmirenje duga', nastavio je on. 'Ako ne platim, mogu me baciti u zatvor u trajanju do sedam godina'.

Po njemu je taj porez 'nepravedan', a vlada ga na taj način želi 'ušutkati'.

Ai je držan na nepoznatom mjestu od početka travnja do kraja lipnja, što je izazvalo val prosvjeda u svijetu. Otad živi pod nadzorom, te ne smije napustiti Peking.

Ai je u svijetu poznat kao jedan od autora olimpijskog stadiona 'Gnijezdo' u Pekingu, te otvorenoj kritici kineskih vlasti zbog njezina stava spram ljudskih prava.

Časopis ArtReview proglasio ga je najmoćnijim umjetnikom na svijetu u 2011.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte snimku NADZORNE KAMERE Razbio vazu staru 2.000 godina i vrijednu MILIJUN dolara! Slika nije dostupna U samom srcu Pekinga VIDEO Masovna tučnjava na terasi kineskog restorana

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene