Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ahmadinejad: Iranu treba 50.000 centrifuga da obogati uran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je kako je Iranu potrebno 50.000 centrifuga da bi uspio obogatiti uran u sklopu svojeg nuklearnog programa.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband to je ocijenio  kao način kojim Iranci nastavljaju izazivati međunarodnu zajednicu. 

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

"Takav provokativni stav Teherana prisiljava velike svjetske sile da zatraže izglasavanje treće rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti u svrhu donošenja sankcija, ukoliko Iran uistinu odbije prekinuti proces obogaćenja urana", smatra ministar Miliband.

"Iranci i dalje izazivaju", rekao je novinarima nakon razgovora s kineskim ministrom vanjskih poslova Yangom Jiechijem. "Mislim da u pogledu pitanja iranskog nuklearnog pitanja s Pekingom dijelimo mnoga zajednička stajališta", rekao je.

"Obojica smo bili prisutni u New Yorku u rujnu kad su članice UN-ova Vijeća sigurnosti ocijenile kako je potrebno zauzeti pozitivno stajalište kada je riječ o pregovorima Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) te o pregovorima između Irana i visokog predstavnika EU-a Javiera Solane. Mislim da su djelomično i zbog takvog pozitivnog stajališta Iranci nastavili provocirati međunarodnu zajednicu, nastavivši proces obogaćenja urana," smatra britanski
ministar.

Iranski predsjednik Ahmadinejad, kako prenosi službena novinska agencija Irna, u govoru održanom u sjevernoj pokrajini Ilam rekao je da ukoliko Iranci žele zemlju nastaviti opskrbljivati nuklearnim gorivom tijekom predstojeće godine, trebaju oko 50.000 centriruga.

"Upravo smo počeli s industrijskom proizvodnjom nuklearnog goriva. Oni koji imaju loše namjere u pogledu iranskih nuklearnih projekata rekli su nam da će nas osuđivati ukoliko povećamo broj naših centrifuga iznad 164", kazao je iranski predsjednik.

Izjave iranskog predsjednika uslijedile su nakon što je 16 američkih tajnih službi u ponedjeljak podnijelo izvješće prema kojemu su Iranci 2003. prekinuli svoje vojne nuklearne projekte te prema kojemu ne rade na stvaranju atomske bombe, kako su Amerikanci još donedavno tvrdili.

U zadnjem izvješću IAEA stoji kako je Iran postigao prvi dio svojeg plana o izgradnji 3.000 centrifuga u nuklearnoj elektrani za obogaćenje urana u Natanzu, prenio je France presse.

Istodobno je iranski ministar za naftu Gholam Hussain Nozari na konferenciji za novinare održanoj u Abu Dhabiju izjavio kako smatra da bi Sjedinjene Države trebale odustati od sankcija protiv Irana nakon svojeg izvješća.

"Mislite li da će SAD nastaviti sa sankcijama i nakon izvješća od
ponedjeljka? Ako se to ostvari, tada neću razumjeti njihovu logiku niti način koji će primijeniti da bi uvjerili međunarodnu zajednicu", rekao je Nozari na marginama sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte koji se održava u Abu Dhabiju.

"Mislim da SAD od početka zna kako Iranci ne namjeravaju napraviti atomsku bombu i vjerujem kako je to dio američke kulture - naime, ako je potrebno, optužit će i vlastitog prijatelja", rekao je iranski ministar.

Sasvim je izvjesno, vjeruju nezavisni analitičari da se Teheran
izlaže trećem krugu sankcija UN-ova Vijeća sigurnosti jer odbija
zamrznuti aktivnosti obogaćenja urana, nakon što je zanemario
prethodne dvije rezolucije koje su mu do sada donijele ograničene sankcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene