Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razljutio SAD i Europu

Ahmadinedžad Izrael nazvao 'rasističkom vladom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i europske zemlje izrazile su nezadovoljstvo zbog protuizraelskih izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na UN-ovoj konferenciji o rasizmu 'Durban II' u Ženevi, koje se nisu svidjele ni UN-u.

Zamjenik američkog veleposlanika u UN-u Alejandro Wolff ocijenio je izjave iranskog predsjednika koji je Izrael nazvao 'rasističkom vladom', 'sramotnim', 'užasnim' i 'punim mržnje'. Washington je ipak otvoren za dijalog s Iranom, objavio je američki State Department pozivajući Teheran da 'prekine s tom užasnom retorikom'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Dok je iranski predsjednik držao govor, 23 nazočnih veleposlanika Europske unije napustilo je dvoranu u znak prosvjeda, uz povike brojnih Ahmadinedžadovih pristaša koji su sjedili na galeriji. Glavni tajnik UN-a izrazio je 'žaljenje što je iranski predsjednik iskoristio ovo mjesto za optužbe, podjele, pa i provokacije', rekavši da su njegove izjave 'u opreci sa zadaćama ove konferencije' o rasizmu.

>> Ahmadinedžad izraelsku vladu nazvao rasističkom i izazvao bijes stranih diplomata

Uz Washington, najžešće osude su došle iz europskih zemalja. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da je govor iranskog predsjednika 'nedopustiv poziv na rasističku mržnju koja ruglu izvrgava vrijednosti navedene u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima'. Francuska ipak nastavlja sudjelovanje na konferenciji.

Češka koja predsjeda EU-om, 'definitivno' je napustila konferenciju rekavši kako 'ne želi svojom nazočnošću ozakoniti potpuno neprihvatljive napade na Izrael'. Predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, mons. Federico Lombardi izrazio je žaljenje zbog 'ekstremnih i neprihvatljivih stajališta' iranskog predsjednika.

Izrael, SAD, Kanada, Njemačka, Italija, Australija i Poljska otkazale su dolazak na konferenciju upravo zbog straha od Ahmadinedžadovih protuizraelskih izjava. Bojkot tih zemalja koji je Ahmadinedžad nazvao 'drzovitim i sebičnim', nije ga naveo da ublaži svoje stajalište. 'Moramo poduzeti sve kako bi se spriječile zloporabe cionista i njihovih pristaša', rekao je Ahmadinedžad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene