Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afganistanske tajne službe mučile NATO-ve zatočenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanske tajne službe zlostavljale su i mučile zatvorenike, a među njima je bilo i zatočenika koje su im predali vojnici NATO-a, objavila je u utorak organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

"Primili smo vjerodostojna izvješća o lošem postupanju prema zatvorenicima koje je NATO predao afganistanskim vlastima", tvrdi organizacija sa sjedištem u New Yorku u pismu glavnome tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Zatvorenike su "zlostavljali pripadnici NDS-a (Nacionalna uprava za sigurnosti, afganistanske tajne službe), piše HRW i dodaje da su "u pojednim slučajevima, ta zlostavljanja prerasla u mučenja".

HRW je pismo objavio u utorak, na dan početka summita zemalja članica NATO-a, koji u Afganistanu provodi najveću misiju u svojoj povijesti.

Organizacija poziva Savez da ispita optužbe te da mora bdjeti nad poštivanjem ljudskih prava u "svim fazama zatočeništva".

"Britanci i Kanađani koji djeluju" na jugu zemlje "priznali su
uhićenje manje od 100 vojnika", a "Nizozemci su nedavno objavili da su uhitili 5 vojnika", piše HRW.

Kako je moguće da u području svakodnevnih teških sukoba ima tako malo uhićenika, pita se organizacija i sa strahom to tumačima dvama, jednako "alarmantnim" razlozima. Ili NATO-ovi vojnici ne zarobljavaju ljude, ili pak ako to čine, zarobljenike predaju afganistanskim vlastima kako bi sa sebe skinuli odgovornost, piše HRW.

I organizacija Amnesty international izrazila je u ponedjeljak
zabrinutost zbog lošeg postupanja i mučenja zatvorenika. Amnesty je pozvala NATO da uspostavi tijelo zaduženo moguća kršenja ljudskih prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene