Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afganistanske tajne službe zlostavljale su i mučile zatvorenike, a među njima je bilo i zatočenika koje su im predali vojnici NATO-a, objavila je u utorak organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).


"Primili smo vjerodostojna izvješća o lošem postupanju prema zatvorenicima koje je NATO predao afganistanskim vlastima", tvrdi organizacija sa sjedištem u New Yorku u pismu glavnome tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu.

Vezani članci Ilustracija Hrvatski vojnik u Iraku se ozlijedio prilikom čišćenja oružja, oružjem si propucao šaku Jens Stoltenberg Stoltenberg kaže da će NATO otići iz Afganistana zajedno sa SAD-om

Zatvorenike su "zlostavljali pripadnici NDS-a (Nacionalna uprava za sigurnosti, afganistanske tajne službe), piše HRW i dodaje da su "u pojednim slučajevima, ta zlostavljanja prerasla u mučenja".

HRW je pismo objavio u utorak, na dan početka summita zemalja članica NATO-a, koji u Afganistanu provodi najveću misiju u svojoj povijesti.

Organizacija poziva Savez da ispita optužbe te da mora bdjeti nad poštivanjem ljudskih prava u "svim fazama zatočeništva".

"Britanci i Kanađani koji djeluju" na jugu zemlje "priznali su
uhićenje manje od 100 vojnika", a "Nizozemci su nedavno objavili da su uhitili 5 vojnika", piše HRW.

Kako je moguće da u području svakodnevnih teških sukoba ima tako malo uhićenika, pita se organizacija i sa strahom to tumačima dvama, jednako "alarmantnim" razlozima. Ili NATO-ovi vojnici ne zarobljavaju ljude, ili pak ako to čine, zarobljenike predaju afganistanskim vlastima kako bi sa sebe skinuli odgovornost, piše HRW.

I organizacija Amnesty international izrazila je u ponedjeljak
zabrinutost zbog lošeg postupanja i mučenja zatvorenika. Amnesty je pozvala NATO da uspostavi tijelo zaduženo moguća kršenja ljudskih prava.