Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri pobunjenika i dva civila poginula su u nedjelju u operaciji koalicijskih snaga usmjerenoj protiv terorista na istoku Afganistana, objavila je američka vojska.


Žena i tinejdžer stradali su u provinciji Nangahar kada su koalicijske snage napade kuću u kojoj su se skrivali pripadnici terorističke ćelije.

Vezani članci Američki vojnici Prvi put nakon potpisivanja sprazuma: Amerikanci izveli zračni napad na talibane Ilustracija, američki zrakoplov E-11A Pao američki zrakoplov u Afganistanu, talibani tvrde da su ga oni srušili

Nakon tog incidenta, stotine Afganistanaca, neki od njih uzvkujući "Smrt Americi!", izašle su na ulice u znak prosvjeda protiv akcije koalicijskih snaga.

Glasnogovornik policije u Nangaharu Abdul Ghafur ustvrdio je da su svi poginuli civili, među kojima tri žene, no američka vojska tvrdi da su četvorica bila talibanski borci, a da su žena i dijete poginuli u unakrsnoj vatri.

"Žao nam je zbog civilnih žrtava", rekao je bojnik Chris Belcher. 

"Žalosno je da militanti izlažu opasnosti živote civila tako što se kriju među obiteljima", dodao je Belcher.

Razbješnjeli prosvjednici blokirali su s tri balvana glavnu
prometnicu u glavnom gradu provincije Jalalabadu. Neki od njih izvikivali su "Smrt Karzaiu", misleći na afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia kojeg brojni Afganistanci smatraju prebliskim sa zapadnim saveznicima.