Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Paradise Papers"

Nova globalna financijska afera: Otkrivene tajne porezne oaze svjetskih ultrabogataša i političkih vođa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije curenje financijskih dokumenata otkriva kako su bogataši diljem svijeta tajno investirali svoje bogatstvo u offshore poreznim oazama.

Neke od najvećih tvrtki svijeta, vođe država te istaknute osobe iz svijeta politike, zabave i sporta svoja su bogatstva pohranili u tajnim poreznim oazama, otkrila je globalna istraga njemačkih novina Süddeutsche Zeitung čije je rezultate medij podijelio s Međunarodnom udrugom istraživačkih novinara, BBC-jem i Guardianom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najzvučnije objavljeno ime Rajski dokumenti: Britanska kraljica tvrdi da su njezina ulaganja legitimna Slika nije dostupna Najmanje 76 slovenskih državljana Na listi "Paradise Papers" najveći slovenski dužnik i bivši ravnatelj carinske uprave

Opsežna istraga na kojoj su radile čak 94 medijske kuće obuhvaća 13,4 milijuna dokumenata te 120 političara i svjetskih vođa.

Većina dokumenata procurila je iz offshore odvjetničke tvrtke Appleby.

Britanska kraljica Elizabeta ima milijune na offshore računima

Projekt nazvan „Paradise Papers“ otkrio je kako su milijuni funti privatne imovine britanske kraljice Elizabete II. uloženi u fondove na Kajmanskom otočju dok je dio njezinog novca završio kod poduzetnika optuženog za iskorištavanje siromašnih.

Istraga je pokazala kako je putem offshore računa na fondove na Kajmanskim otocima i Bermudima  uloženo oko 10 milijuna funti kraljičinog novca. Transakcije je provela Grofovija Lancaster koja upravlja kraljičinom imovinom. U samim investicijama nema ništa ilegalno te nitko ne implicira da kraljica ne plaća porez, no postavlja se pitanje bi li britanski monarh trrebao ulagati u offshore kompanije. 

Šef britanske oporbe, laburist Jeremy Corbyn, putem Twittera je poručio kako "Paradise Papers" potvrđuju njegove ranije tvrdnje - "Postoji jedno pravilo za super bogate i drugo za ostale kad je u pitanju plaćanje poreza".

Upleteni bliski suradnici Trumpa i Trudeaua

Istraga je otkrila i offshore poslove članova kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegovih savjetnika i donora, među kojima su i izdašne isplate tvrtki u suvlasništvu zeta Vladimira Putina.

„Paradise Papers“ pokazali su i kako su korporacije Twitter i Facebook primile stotine milijuna dolara investicija za koje trag novca vodi do ruskih državnih financijskih institucija.

Uz fondove na Kajmanskom otočju povezan je i glavni financijaš kanadskog premijera Justina Trudeaua, a rezultati istrage pokazali su kako se offshore računima, da bi izbjegle plaćanja poreza, koriste i tvrtke kao što su Nike i Apple.

"Naš posao nije prikupljati vaše poreze"

Bivši ministar financija Bermuda Bob Richards, međutim, brani poreznu praksu svoje zemlje. Tvrtka koja se nalazi usred ovog najnovijeg surenja dokumenata, Appleby, ima sjedište upravo na Bermudama.

"Nije naš posao prikupljati vaše poreze", poručio je Bob Richards, a prenosi BBC.

Trump i May obećavali borbu protiv izbjegavanja poreza

Više od 380 novinara radilo je na istraživanju čiji će rezultati staviti pritisak na svjetske vođe poput Donalda Trumpa i Therese May koji su oboje obećali zaustaviti agresivne sheme izbjegavanja plaćanja poreza.

Podsjetimo, prošle je godine afera „Panama Papers“ otkrila kako je odvjetnička tvrtka, Mossack Fonseca, jedna od najzatvorenijih offshore odvjetničkih tvrtki u svijetu desetljećima nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Rasplitanjem mreže tajnih offshore poslova i pregršta kredita u vrijednosti od dvije milijarde američkih dolara, sve je upućivalo na kumovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina pri sklapanju velikog broja poslova zbog kojih su se na računima njegovih najbližih prijatelja i rodbine posljednjih nekoliko godina nanizali brojni milijuni.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene