Europska unija najavljuje borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza nakon što je u projektu Rajski papiri otkriveno kako bogataši iskorištavaju porezne oaze.


Rajski papiri otkrivaju gdje i kako bogati i moćni čuvaju svoj novac i izbjegavaju plaćanje poreza.

Vezani članci Ilustracija Nova akcija USKOK-a: U Zagrebu i Virovitici privođenja zbog utaje poreza, terete ih za makinacije s mesom Prijava poreza na dohodak Sve o studentskoj zaradi: Moraju li plaćati porez, kada se moraju odjaviti s porezne kartice roditelja...

Iako će prikupljanje podataka i analiza gotovo 13 i pol milijuna dokumenata trajati dugo, već stižu najave tužbi. Srbijanski ministar za kojeg se navodi kako ima 75 milijuna eura vrijednu imovinu najavljuje sudsku bitku zbog lažnih optužbi i narušavanja ugleda.

"Tužit ću ih, a unaprijed kažem da ću sva sredstva koja dobijem iz sudskih procesa upotrebiti za pomoć djeci koja žive bez roditelja", govori Nenad Popović, srbijanski ministar.

Mnogim poreznim taktikama veliki i moćni iz koje god zemlje izbjegavaju plaćanje visokih poreza. Europskoj Uniji treba crna lista poreznih oaza, smatraju u Bruxellesu.

"Više se toga dogodilo s izbjegavanjem plaćanja poreza u Europi nego igdje drugdje na svijetu. Zajedno radimo na primjeni pravila, i tu nam treba konsenzus. Proteklih smo godina napredovali, usvojili smo nove direktive i zajedno ćemo na njima raditi", govori Pierre Gramegna, luksemburški ministar financija.

"Države se moraju držati svojih obveza, a ako se ne drže, moramo ih sankcionirati", kaže Bruno Le Maire, francuski ministar financija.

"Porezna administracija, sve službe ministarstva financija i ostale službe koje su u to uključene rade svoj posao kako u smislu razmjene informacija i povezanosti s međunarodnim tako i u smislu praćenja događanja iz perspektive hrvatskih poreznih obveznika", izjavio je Zdravko Marić, hrvatski ministar financija.

Mnogim poreznim manevrima pojedinci i tvrtke izbjegavaju platiti visoke poreze. Europska unija planira do kraja godine sastaviti crnu listu i uvesti sankcije za porezne oaze.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju