Imovina britanske kraljice Elizabete II. vrijedna više milijuna funta uložena je u porezne oaze, pišu britanska glasila koja su surađivala u velikoj istrazi na temelju financijskih dokumenata izašlih u javnost.


Oko 10 milijuna funta (11,3 milijuna eura) uloženo je na Kajmanskom otočju i na Bermudima, tvrde BBC i dnevnik The Guardian.

Vezani članci Kraljica Elizabeta, Princ Philip Kraljica Elizabeta prvi put nakon više od sedam desetljeća obilježava veliki dan bez ljubavi svoga života Meghan Markle i princ Harry Harry i Meghan odbili kraljičin poziv i jako je razočarali, mnogi tvrde da je jasan razlog koji stoji iza takve odluke

Ta dva glasila sudjelovala su u istrazi koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), polazeći od 13,5 milijuna dokumenata što su izašli u javnost, napose dokumenata iz međunarodnog odvjetničkog ureda sa sjedištem na Bermudima, Applebyja. Te istrage o metodama porezne optimizacije u kojima je surađivalo 96 partnerskih glasila u svijetu, nazvane su "Rajski dokumenti".

Ulaganja, koja nisu ilegalna, premda zaobilaze britanski porezni sustav, ostvarena su preko Lancasterske grofovije koja upravlja kraljičinim ulaganjima i koja je izvor njezinih prihoda.

Sredstva pohranjena u te porezne oaze uložena su u brojne tvrtke, među kojima i u Brighthouse, agenciju za najam stanova koja se bavi i kupnjom pokućstva i informatičke opreme a optužuju je da iskorištava siromašne, ili još lanac trgovina alkoholnim pićem, danas u stečaju.

"Sva naša ulaganja su predmet cjelovite financijske revizije i legitimna su", izjavila je za AFP glasnogovornica Lancasterske grofovije. "Imamo stanoviti broj ulaganja, pa tako i sa sredstvima u inozemstvu".

Potonja čine tek 0,3 posto ukupne vrijednosti Grofovije, rekla je. Što se tiče ulaganja u Brighthouse, ono je obavljeno "preko treće strane" i čini tek 0,0006 posto vrijednosti Grofovije, dodala je.

"Kraljica rado plaća porez na dobit koju ima od Grofovije", kazala je.

Čelnik laburističke oporbe Jeremy Corbyn reagirao je na Twitteru ocijenivši da "postoji jedno pravilo za superbogate, a drugo za ostale kad je riječ o plaćanju poreza".

Glasnogovornik porezne službe istaknuo je pak da vlada ulaže velik napor u suzbijanje porezne optimizacije. Od 2010. naplaćeno je još oko 160 milijarda funta (180 milijarda eura). (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju