Abraham Lincoln, George Washington i Franklin D. Roosevelt proglašeni su trima najboljim predsjednicima u američkoj povijesti, dok je Barack Obama završio na dvanaestom mjestu, objavili su u petak povjesničari.


U najboljih pet od 43 predsjednika nalaze se i Theodore Roosevelt i Dwight Eisenhower, stoji u tom povijesnom istraživanju koje je po treći put provela televizijska mreža C-SPAN, prenosi agencija Reuters.

Vezani članci Ante Letica i Mislav Bago - 3 Bivši šef operative SOA-e: "Vijeće za nacionalnu sigurnost treba sazvati što prije" Donald Trump Trump na prvom skupu otkad se vratio iz bolnice: Najavio lijek za koronu i poručio da se osjeća odlično

Obamin prethodnik George W. Bush nisko je plasiran na 33. mjestu, a bolji od njega je Richard Nixon (28.), Jimmy Carter (26.), Gerald Ford (25.), Bushov otac George H.W. Bush (20.), Bill Clinton (15.), Ronald Reagan (9) i John F. Kennedy na osmom mjestu.

"Velika trojica su još jednom Lincoln, Washington i FDR, kao što i trebaju biti. To što je Obama ušao na listu na broju 12 je dosta impresivno", tvrdi Douglas Brinkley, profesor povijesti na Rice Universityju.

Istraživanje se već provelo 2000. i 2009. godine, a u njemu je od 91 povjesničara predsjedništava zatraženo da rangiraju 43 bivša predsjednika po deset kategorija.

Barack Obama, koji je nakon dva mandata napustio funkciju u siječnju s dobrom potporom javnosti, na trećem je mjestu u kategoriji "jednake pravde za sve", ali 39. u "odnosima s kongresom".

"Očekivali biste da će se Obamina popularnost u vrijeme njegovog odlaska s funkcije preslikati u viši rang", ističe Edna Greene Medford, profesorica povijesti na sveučilištu Howard.

"No, naravno, povjesničari vole promatrati prošlost iz daljine, pa će samo vrijeme pokazati njegovu ostavštinu".

Najgorim predsjednicima u povijesti proglašeni su Andrew Johnson, Franklin Pierce i James Buchanan, čak i iza Williama Henryja Harrisona koji je služio samo mjesec dana. (Hina)