Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je danas da odbija priznati Izrael kao židovsku državu, kao što je zahtijevao izraelski premijer Benjamin Netanyahu.


'Židovska država, što je to? Možete tražiti da vas nazivaju kako vam se sviđa, ali ja to ne prihvaćam i izjavljujem to javno', rekao je Abas u govoru u Ramali na Zapadnoj obali. Podsjetio je da se o zahtjevu Izraela da Palestinci priznaju njegovo židovsko obilježje dugo raspravljalo i da su ga Palestinci odbacili na konferenciji u Annapolisu u studenom 2007. na kojoj je pokrenut izraelsko-palestinski mirovni proces.

Vezani članci Slika nije dostupna Palestina Izraelu nudila 'najveći Jeruzalem u povijesti' Slika nije dostupna Palestinci će tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da im prizna državu

'Znam da postoji Država Izrael u granicama iz 1967. (prije okupacije palestinskih teritorija) i niti centimetar više ili manje', dodao je palestinski čelnik. Palestinci strahuju da bi priznanjem Izraela kao židovske države odustali od prava na povratak palestinskih izbjeglica. Izrael se određuje kao 'demokratska židovska država' s 1,3 milijuna arapskih stanovnika, potomaka 160.000 Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon osnutka Izraela. Danas oni tvore 20 posto izraelskog stanovništva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju