Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki vojnik James P. Baker osuđen je na 90 godina zatvora zbog silovanja 14-godišnje iračke djevojčice i ubojstva nje i njezine obitelji, izvijestila je TV mreža NBC.


Baker, jedan od petorice vojnika optuženih zbog ubojstva u Mahmoudiyi, 20 km južno od Bagdada, 12. ožujka ove godine, u srijedu je priznao krivnju i pristao svjedočiti protiv ostalih kako bi izbjegao smrtnu kaznu.

Vezani članci Suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre Vrhovni sud potvrdio presudu Smiljani Srnec, 15 godina zbog ubojstva sestre koju je godinama skrivala u škrinji Slika nije dostupna Šest godina nakon američke invazije napokon kraj na vidiku?

Prema sporazumu o priznanju krivnje koji je potpisao s tužiteljstvom, 23-godišnji Baker osuđen je na kaznu doživotnog zatvora ograničenu na 90 godina, a nakon 20 godina može tražiti pomilovanje.

Baker nije pokazao nikakvu reakciju kada mu je pročitana presuda, a u završnoj riječi, na raspravi o visini kazne, prihvatio je odgovornost za silovanje i ubojstva.

'Želim da irački narod zna da nisam išao tamo činiti užasne stvari koje sam učinio. Danas ne tražim ni od koga da mi oprosti', rekao je Baker drhtavim glasom.

Objasnio je kako je u Iraku, da bi preživio postao 'ljutit i zao',
što ga je činilo jakim i hrabrim u ophodnjama i vatrenim okršajima.

'Volio sam svoje prijatelje, svoje suborce i zapovjednike, no počeo sam mrziti sve druge u Iraku', rekao je Baker. Neki od vojnika koji su svjedočili u njegovu obranu, opisali su tjedne koje su provodili na udaljenim kontrolnim točkama s malo logističke podrške i spavanja.

Bakerov branitelj David Sheldon rekao je kako američki vojnici u Iraku ne dobivaju svu potrebnu opremu, da nemaju tretman za stres u borbi i da ih nema dovoljan broj kako bi izvršili svoju misiju.

Pokazujući u sudnici fotografiju spaljenog tijela 14-godišnje Abeer Qassim al-Janabi, glavni tužitelj, satnik Willam Fischbach, rekao je kako ništa ne opravdava Bakera, koji je vodio skupinu u kuću iračke obitelji, za tako užasan zločin.

'Spaljeno tijelo nekada je bila 14-godišnja djevojčica koja nikada nija ispalila ni metka', rekao je tužitelj.

Ostali optuženi, svi pripadnici 101. Zračno-desantne divizije,
oklijevaju s priznavanjam krivnje i mogli bi se suočiti sa smrtnom kaznom ako budu proglašeni krivima.

Ubojstva u Mahmoudiyi, među najtežima su u nizu napada na civile i druga kažnjiva djela koja su počinili američki vojnici u Iraku.