Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Europske komisije

Osnovni bankovni račun za sve građane Europske unije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija radio na tome da se posebnom direktivom omogući svim građanima EU-a da imaju osnovni bankovni račun, te da ga mogu imati i u drugoj zemlji članici.

Europska komisija smatra kako bi se time i povećala  transparentnost u pogledu naknada za vođenje računa, a kako bi klijenti mogli izabrati najpovoljniju banku.

Pročitajte i ovo Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi Slika nije dostupna Evo kako Svim građanima EU omogućit će se osnovni bankovni račun

>>Informiranje o EU fondovima može biti zabavno! Evo kako!

Sadašnje zakonodavstvo, koje regulira unutarnje tržište,  omogućilo je bankama da mogu djelovati prekogranično, u drugim zemljama članicama, međutim to nije vrijedilo i za građane, koji još uvijek imaju problema s otvaranjem računa u nekoj drugoj državi članici ili kada žele promjeniti banku unutar vlastite zemlje. Prema podacima Europske komisije, oko 58 milijuna građana starijih od 15 godina nemaju bankovni račun.

'Ovaj će prijedlog omogućiti svim europskim građanima otvaranje osnovnog računa. Nadamo se da će lakša usporedba naknada koje banke naplaćuju za vođenje računa dovesti do smanjenja troškova', izjavio je na konferenciji za novinare povjerenik za financijske usluge Michel Barnier.

>>Evo što će se promijeniti nakon ulaska u EU!

Prema istraživanju koje je 2009. godine provela Europska komisija, godišnje naknade za vođenje računa uvelike se razlikuju, kako između zemalja članica tako i unutar jedne članice i kretale su se u rasponu od 41,17 eura do 243,64 eura.

'Prijedlog direktive omogućuje potrošačima diljem EU-a pristup uslugama koje se sobom nosi bankovni račun, bolju usporedbu koja klijentima omogućuje da promjene financijsku instituciju ako nisu zadovoljni sadašnjom. Naš je cilj bolja informiranost potrošača prije i poslije otvaranja računa i omogućiti im da brzo i lako promjene banku ako to žele. Ovaj će prijedlog povećati konkurenciju među bankama koje posluju s građanima, što građanima donosi veći izbor i manje cijene', izjavio je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg.

>>Od 1. srpnja uvodi se europska kartica zdravstvenog osiguranja

Predlaže se da se u roku od 15 dana omogući besplatna promjena banke unutar jedne zemlje članice, a u roku od 30 dana kada se račun prebacuje iz jedne u drugu zemlju članicu. Prema novom prijedlogu, pravo na račun s osnovnim uslugama imat će sve građani bez obzira na to jesu li zaposleni, jesu li bankrotirali i bez obzira na njihovu kreditnu povijest.

Banke će moći odbiti zahtjeve za otvaranje računa jedino u slučaju da klijent ne ispunjava pravila koja se odnose na sprečavanje pranja novca i borbu protiv terorizma ili ako već imaju račun sa zajamčenim osnovnim uslugama u istoj zemlji članici. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene