Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav nas život čeka?

Evo što će se promijeniti nakon ulaska u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je povodom Europskog tjedna otvoren veliki šator koji će obići i druge gradove, a u njemu se nude odgovori na pitanja o životu kakav građane čeka kad uđemo u Europsku uniju.

Značajne promjene cijena ne treba očekivati, kao ni izjednačavanje, jer su cijene različite od članice do članice. Promjene će najviše ovisiti o samim trgovcima i njihovim maržama, iako od 1.7. više nema uvoza i izvoza.

Pročitajte i ovo Mesnica - 2 Borba s inflacijom Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..." Ilustracija Ozbiljan problem Doći do majstora postalo je gotovo nemoguća misija: ''Pogledajte koliko naplaćuju samo da dođu!''

Pad cijena mogle bi potaknuti nove tvrtke koje će ući na naše tržište, očekuje se kroz duži vremenski period njih oko 300 tisuća. Neke namirnice iz uvoza mogle bi biti nešto jeftinije, ali treba imati na umu da su primjerice meso, voće i povrće u zemljama EU-a trenutno više nego u Hrvatskoj.

Jeftiniji ekološki automobili, skuplje cigarete

Ono što je sasvim sigurno manje će se novca izdvajati za rabljene i male ekološke automobile, mobilna telefonija u inozemstvu, takozvani roaming, bit će jeftiniji, a cijene cigareta će rasti.

Ulaskom u EU Hrvatska postaje dijelom europske inačice zavoda za zapošljavanje. Zaposlenje će se moći tražiti u članicama koje to dopuste. Primjerice u sljedeće dvije godine u Njemačkoj i Velikoj Britaniji se neće moći tražiti stalno zaposlenje, ali ono sezonsko, kao i dosad, bit će moguće. Ne očekuje se nikakav početni bum, kao ni nagli porast broja inozemnih radnika u Hrvatskoj.

Očekuje se povećan interes za školovanje u Hrvatskoj

Hrvatski studenti moći će se školovati u svim zemljama članicama i imat će potpuno jednaka prava kao i njihovi državljani, a to se odnosi i na stipendije. Isto će vrijediti i za strane studente u Hrvatskoj. Očekuje se povećan interes za školovanje u Hrvatskoj, a naši studenti zasad nisu pokazali prevelik interes za odlazak u inozemstvo.

>>
Ulaskom u EU neće se mijenjati važeći dokumenti

Još 56 dana Hrvatsku dijeli od ulaska u Europsku uniju. Od prvog srpnja nastupaju promjene. 'Neće biti carinika na granicama. Moći će izvoziti svoje proizvode na tržište EU potpuno slobodno. U nekim zemljama će moći ljudi raditi, ali to ovisi je li odmah ili u trajanju sedam godina. Dakle, studirati pod istim uvjetima kao svi državljani EU', kazala je Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

Građani se nadaju. 'Nadam se zapošljavanju ljudi, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju industrije', kazao je jedan gospodin.

Od 1. srpnja - garancija za mlade

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je kazao kako mi otvaramo tržište prema Europi te da ga Europa otvara prema nama. 'Neke zemlje su najavile ograničenja pristupa našim radnicima svom tržištu rada, ali ja ne vjerujem da će to trajati duže od 2 godine. Za sada su najavile Njemačka i Velika Britanija', kazao je.

Ministar Mrsić ne očekuje velike pomake na tržištu rada, jer Hrvatska nije primarna destinacija za jeftiniju radnu snagu. No, mogla bi biti za mlade. Ono što ćemo mi pokrenuti od 1. srpnja je garancija za mlade. I sa tom garancijom za mlade ćemo probati omogućiti svima onima koji završe fakultet, završe školu da u roku 6 mjeseci dobiju radno mjesto', kazao je Mrsić.

Pusić: Za očekivati je da će se cijene hrane spustiti

Ukidanje carina trebalo bi se odraziti i u novčanicima građana. 'Za očekivati je da će se cijene hrane spustiti', kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
Šef delegacije EU, Paul Vandoren je kazao da sve ovisi o konkurenciji. 'Vidjet ćemo kakva će biti konkurencija. No, generalno gledano, gdje je veća konkurencija, cijene će ići dolje', kazao je.

Sve nedoumice i odgovore građani mogu pronaći u europskom šatoru, smještenom na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Ministrica Pusić šator je posjetila u društvu lutke- proizvoda jedne udruge koja je novac dobila iz fondova Europske unije.

Ova multimedijalna izložba obići će još 3 hrvatska grada - Split, Osijek i Rijeku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene