Azilanti spavaju na otvorenom u Beogradu (Foto: Anita Martinović/Twitter)
Azilanti spavaju na otvorenom u Beogradu (Foto: Anita Martinović/Twitter)

U Srbiji je svakim danom sve više izbjeglica. U ovom trenutku ih je tamo oko 7 tisuća. Spremni su čekati koliko god je potrebno samo kako bi došli do svog odredišta u zapadnoj Europi.


Dio izbjeglica ne želi u kampove za azilante tako da doslovno žive na beogradskim ulicama. Kako im je u sve hladnijim jesenskim noćima spavati pod vedrim nebom provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Anita Martinović.

Reportažu o životu azilanata u Beogradu reporterke Anite Martinović pogledajte večeras u Dnevniku Nove TV u 19:15 sati.

Martinović je snimila uvjete u kojima živi 350 azilanta u Beogradu, odnosno nedostatak uvjeta, a objavila je i fotografiju na svojem Twitter profilu.

Riječ je o iračkim i afganistanskim izbjeglicama, koje se u Beogradu nalaze već i do dva mjeseca te čekaju svoju priliku da nastave put prema Njemačkoj, svojem konačnom cilju.

Iz UNHCR-a ih obilaze i dostavljaju im hranu i robu, onoliko koliko imaju, kažu. Ipak, azilanti tvrde da im fali svega, od vode, hrane pa do tople odjeće, a dani su sve hladniji, kamoli noći, koje provode pod otovrenim nebom, na parkiralištu i među automobilima.

Mađari, s druge strane propuštaju najviše 20 azilanata po turi, tako da mnoge u Beogradu čeka možda i godina do dvije da krenu dalje prema Njemačkoj.