Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog ubojstva 30 novinara prošli mjesec na Filipinima ova je godina dosad najsmrtonosnija za novinare, objavio je u četvrtak Odbor za zaštitu novinara (CPJ).


U ovoj je godini ubijeno 68 novinara, 24 više nego u 2008., objavio je CPJ, međunarodna organizacija za zaštitu medijskih sloboda. 'Tri četvrtine njih ubijeno je namjerno, zbog posla koji obavljaju, a 85 posto tih ubojstava nije riješeno i krivci nisu izvedeni pred lice pravde', izjavio je zamjenik direktora organizacije Robert Mahoney. Do studenoga, kada je u pokolju u filipinskoj provinciji Maguindanao ubijeno 57 ljudi, među kojima je bilo 30 novinara, 2009. godina je izgledala kao godina u kojoj će biti zabilježen pad ubojstava novinara. No, pretvorila se u najpogubniju. Dosad je najviše novinara ubijeno 2007. godine, njih 67.

Somalija druga najopasnija zemlja

Vezani članci Janez Janša Janša se suprotstavio Verhofstadtu oko slobode medija i sarkastično mu poručio da ''Slovenija nije Kongo'' Slika nije dostupna Jesu li američki mediji umanjili važnost ubojstva ovih studenata?

Druga najsmrtonosnija zemlja za novinarsku profesiju bila je Somalija, u kojoj je ove godine ubijeno devet novinara. Četvero ih je ubijeno u Pakistanu, a troje u Rusiji. Po dvoje ih je izgubilo živote u Meksiku i Šri Lanki. Ostale zemlje u kojima su novinari bivali ubijeni su Afganistan, Kolumbija, Salvador, Indonezija, Kina, Madagaskar, Nepal, Nigerija, palestinska područja i Venezuela. Među ubijenima, 56 posto ih je iz pisanih medija. (Hina)