Na današnji dan prije dvadeset godina jedno od najsigurnijih mjesta potresla je tragedija.


Shizue Takahashi nikad nije slutila da će njezin suprug Kazumasa nastradati radeći na jednom od najsigurnijih mjesta u Japanu - tokijskoj podzemnoj željeznici.

Vezani članci Žena u Japanu, ilustracija Vladajuća stranka želi više žena na sastancima, ali ako ne govore: "Svoja mišljenja mogu predati tajništvu" Potres u Japanu - 2 U Japanu u snažnom potresu ozlijeđeno više od 100 ljudi, milijun kućanstava bez struje

Zato je, kad je prije 20 godina, pohitala u bolnicu i saznala da joj je suprug poginuo u napadu nervnim plinom, postala dezorijentirana.

Pomoćnik upravitelja postaje Kasumigesaki u tokijskoj podezmnoj željeznici umro je nedugo pošto je pokušao očistiti lokvicu bistre tekućine iz jednog vlaka. Stručnjaci su poslije otkrili da je ta tekućina bio sarin.

Kazumasa je jedan od trinaestero poginulih u napadu sarinom koji su počinili pripadnici japanskog religijskog kulta Aum Shinrikyo. Više od 6000 ljudi ozlijeđeno je u najgorem domaćem terorističkom napadu na japanskom tlu.

Smrt njezina supruga bila je početak dugog puta za pravdu.

"Pokrenuta je civilna tužba protiv Auma, zahtjev za odštetom i zahtjev vladi da istraži zdravstvene posljedice napada", dodaje Shizue, koja je na čelu saveza udruga žrtava.

Uhićen i posljednji član sekte Aum zbog napada sarinom u tokijskom metrou

Mnoge žrtve i njihove obitelji patile su poslije napada. "Bio je to nezabilježen napad skupine domaćih terorista. Žrtve nikome ništa nisu bile krive. Ali nisu dobile dovoljnu pomoć", kaže njihov odvjetnik Kenji Utsunomiya.

Vladi je trebalo 13 godina da žrtvama napada jednokratno isplati od 100.000 jena (5930 kuna) do 30 milijuna juna. Ali 80 posto od 6000 ozlijeđenih dobilo je najmanju svotu i više od 60 posto njih time nije bilo zadovoljno.

"Ako vlada naglašava borbu protiv terora, onda bi morala razmotriti i kako da zaštiti žrtve", naglašava Utsunomiya.

Tokio nikad nije organizirao zdravstvene preglede žrtava iako mnogi od njih još imaju velikih fizičkih problema.

Japan bi također trebao nastaviti razgovarati zašto napad nije spriječen. "Mediji, odvjetnici i policija nisu bili agresivni u progonu kulta", kaže drugi odvjetnik Yuji Nakamura.

"Odvjetnici su trebali napraviti više. Policija je trebala napraviti više. Mediji nisu istraživali ulogu Auma u drugim izgredima prije fatalnog napada.

Za napad 1995. optuženo je 192 članova kulta. Njegov osnivač Shoko Asahara, kojem je pravo ime Chizuo Matsumoto, i još 12 visokih članova osuđeno je na smrt. Na izvršenje kazne još čekaju u zatvoru. Posljednji bjegunci povezani s tim napadom uhićeni su 2012. godine.

Sarin je bezbojan, tekući nervni otrov, izrazito toksičan, kojeg UN klasificira kao kemijsko oružje i oružje za masovno uništenje.

Aum Shinrikyo rasformiran je 1996., ali su 2000. i 2007. bivši članovi osnovali dvije nove frakcije.

Mnoge žrtve su bijesne što se to dopušta. "Bojimo se da će nas opet napasti. Željeli bismo jači nazdor", rekao je Utsunomiya.

Prošle godine te frakcije imale su 1650 članova. Japanska obavještajna služba tvrdi da ih sve ima pod kontrolom i poručuje javnosti da ne brine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook