Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija u Bosni i Hercegovini pojačano prikuplja informacije o građanima te zemlje koji kao dragovoljci sudjeluju u oružanim sukobima u inozemstvu no do sada nitko od njih nije kazneno gonjen iako je za to po kaznenom zakonu BiH moguće dobiti i do deset godina zatvora, prenosi u srijedu sarajevski 'Dnevni avaz'.


Pozivajući se na izvore iz obavještajnih krugova u BiH list tvrdi kako se na ratištima u Iraku i Siriji trenutačno na strani islamistikih skupina bori oko 150 državljana BiH. Uz njih je u to krizno područje otišlo i dvadeset žena i djece, članova njihovih obitelji.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Sarajevo najveće žarište u Europi: "Bojimo se najgoreg scenarija, mi smo novi Bergamo" Koronavirus u Sarajevu Nakon tri tjedna zatišja opet raste broj novih slučajeva, potvrđeno ih više od 700: "Ima dosta težih kliničkih slika"

Procjena je kako je do sada dvadeset državljana BiH poginulo na sirijskom ratištu dok se u zemlju vratilo pedeset osoba koje su tamo sudjelovale u borbama.

Borci za Islamsku državu: Na Kosovu uhićeno 40 ljudi

Tužiteljstvo BiH u svibnju je parlamentu BiH dostavilo informaciju u kojoj je navedena procjena kako osobe koje se vraćaju u zemlju nakon sudjelovanja u oružanim sukobima u inozemstvu predstavljaju realnu prijetnju unutarnjoj sigurnosti.

Tužiteljstvo BiH nije izlazilo u javnost s informacijama o eventualnim istragama protiv radikalnih islamista no iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je pojašnjeno kako oni u koordinaciji s državnim tužiteljstvom kontinuirano prikupljaju informacije o odlascima državljana BiH na ratišta u inozemstvu.

Sada su te aktivnosti, kako 'Avaz' citira izvore iz SIPA-e, 'intenzivirane'. Sukladno izmjenama kaznenog zakona BiH koje je državni parlament usvojio u lipnju propisana je kazna do deset godina zatvora za građane te zemlje koji sudjeluju u stranim vojnim, paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Pet godina zatvora mogu dobiti osobe za koje se utvrdi da organiziraju odlazak građana BiH na ratišta u inozemstvu. Predviđena je i kazna za one koji putem medija promoviraju odlazak na inozemna ratišta i za to se kazneno djelo u BiH može dobiti do četiri godine zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook