Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Italija će dobiti organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine već u prvom krugu glasovanja u srijedu u Cardiffu na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e, procjenjuje danas list Repubblica.


Tu svoju prognozu list temelji na paktu koji su navodno sklopile Italija i Rusija. Rusija je povukla svoju kandinaturu za 2012. godinu u korist Italije, ali će se kandidirati za Euro 2016. kada bi trebala dobiti potporu Rima. "Ako će Rusija poštovati pakt onda je stvar gotova", piše Repubblica.

Vezani članci Nika Fleiss Bivša skijašica Nika Fleiss ulazi u utrku za gradonačelnicu Samobora: "Želim slušati sugrađane, ponudit ću im sebe" Slika nije dostupna EURO 2012: Ukrajince brine policija

Inače, Italiju će u Cardiffu posebno promicati Marcello Lippi.
Izbornik koji je s nogometnom reprezentacijom osvojio Svjetsko prvenstvo 2006. posebni je adut za dobivanje organizacije Eura 2012. 

Talijansko izaslanstvo broji točno 31 osobu, a u utorak će u ime vlade u Cardiff otputovati ministrica sporta Goivanna Melandri. Bit će predstavljen i video snimak s porukom talijanskog šefa države Giorgia Napolitana.

Italija će za Euro 2012. uložiti 672 milijuna eura. No bit će
utrošeno još 200 milijuna eura za sigurnost, a koji bi, navodno, bili utrošeni i bez dobivanja organizacije. 

"Talijanski dossier je najbolji. Slaba je kandidatura Hrvatske i
Mađarske, a u porastu su šanse Poljske i Ukrajine", piše Repubblica i procjenjuje kako će Italija proći već u prvom krugu.

"Potrebno nam je sedam glasova kako ne bismo išli u drugi krug", piše Repubblica, koja drži kako bi Italija od 12 glasova (dvojica članova Izvršnog odbora, Talijan i Ukrajinac, ne glasuju)  već u prvom krugu mogla dobiti njih sedam.

Italija će obnoviti stadione u Rimu, Milanu, Bariju, Firenci i
Udinama, a potpuno nove će izgraditi u Napulju, Torinu i Palermu. Najveći stadion je u Milanu koji prima gotovo 84 tisuće gledatelja, a najmanji u Udinama koji prima nešto više od 30 tisuća.