Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Primera: Zbog rasizma oduzimanje bodova i izbacivanje iz lige

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolskim nogometnim klubovima prijeti oduzimanje bodova ili čak izbacivanje u nižu ligu ako se usvoji (a hoće) novi zakon protiv rasizma i nasilja u sportu.

U ekstremnim slučajevima, novi Zakon protiv nasilja, rasizma i netolerancije u sportu (koji je već odobrio Donji dom španjolskog parlamenta) predlaže i zatvaranje stadiona za gledatelje od 4 utakmice do čak cijele sezone. Zakon je proslijeđen Gornjem domu parlamenta i njegova se primjena očekuje već na početku iduće sezone.

Pročitajte i ovo Policija "Bio je to strašan stres" Azijca napali u Zagrebu: "Rekao mi je 'fu*k you China', a onda sam dobio bocom u glavu pa su krenuli udarci..." Autobusi, ilustracija - 1 pala je VIDEO Vozač nasilno izbacio staricu iz autobusa u Sarajevu: "Odmah je suspendiran i protiv njega je pokrenut postupak"

Nove kazne kreću se i do 90.000 eura, a kažnjavat će se ne samo klubovi već i sportaši, suci i klupski čelnici. 

Rasistički ispadi posljednjih su godina postali česta pojava u španjolskom nogometu, posebice u klubovima kao što su Atletico Madrid, Real Zaragoza i Getafe koji su već i 'zaradili' kazne zbog ponašanja svojih navijača. 

Izbornik Španjolske Luis Aragones 2004. izazvao je pravu pomutnju kada je na rasnoj osnovi uvrijedio Arsenalova kapetana Francuza Thierryja Henryja. Ranije ove godine oslobođen je optužbi za rasizam na španjolskom sudu.

Rasizmu je bio nešto više od godinu dana bio izložen i Barcin napadač, Kamerunac Samuel Eto'o. Na utakmici s Realom iz Zaragoze domaći su ga navijači vrijeđali na rasnoj osnovi, zbog čega je htio napustiti teren. Samo mjesec dana ranije to se dogodilo i napadaču Betisa, Brazilcu Robertu. Real Zaragoza kažnjen je u oba slučaja sa samo 600 eura. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene