Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mirko Novosel i službeno u Kući slavnih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski trener Mirko Novosel od subote ujutro je i službeno član košarkaške Kuće slavnih u američkom Springfieldu kao treći Hrvat nakon Krešimira Ćosića i Dražena Petrovića.

U svom govoru na svečanosti u Springfieldu Novosel se zahvalio na ukazanoj velikoj časti, te izrazio zadovoljstvo što je od danas ponovno u u društvu trojice svojih velikih igrača - Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića i Dražena Dalipagića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 15. obljetnica smrti Dražena Petrovića Slika nije dostupna Danas 43. rođendan Dražena Petrovića

Mirko Novosel je jedan od najboljih europskih trenera svih vremena, bivšu reprezentaciju je 1980. doveo do zlata na OI u Moskvi, nakon što je četiri godine ranije osvojio srebro, a 1984. olimpijsku broncu. 

Jedan je od samo četvorice trenera koji je uspio osvojio tri
olimpijske medalje. S Cibonom je osvojio tri naslova prvaka bivše države, sedam puta je osvajao Kup, dva put je osvojio europski Kup kupova te 1985. osvojio Kup prvaka. Te je godine proglašen najboljim europskim trenerom.

Kolika je počast iskazana hrvatskom treneru svjedoči i činjenica da je Europa dosad imala tek 11 predstavnika u Kući slavnih. Među trenerima to su bili Cesare Rubini, Aleksandar Gomeljski, Antonio Diaz-Miguel, Aleksandar Nikolić i Sandro Gamba, zatim košarkaši Sergej Bjelov,
Krešo Ćosić, Dražen Petrović, Dino Meneghin i Dražen Dalipagić, te košarkašica Uljana Semjonova.

Novosel je na ceremoniji sjedio do najveće zvijezde Phila Jacksona, NBA-trenera sa čak devet naslova prvaka. Uz Novosela i Jacksona u Kuću slavnih primljeni su trener North Caroline Roy Williams, momčad Texas Westerna koja je 1966. osvojila naslova NCAA prvaka, trener Van Chancellor, NBA sudac Mendy Rudolph i španjolski stručnjak Pedro
Ferrandiz.

Košarkaška Kuća slavnih utemeljena je 1959., godine 1996. Krešimir Ćosić je primljen kao prvi Hrvat i tada tek treći ne-Amerikanac, dok je tragično preminuli Dražen Petrović inauguriran 2002.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene