Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ivica Kostelić: Chamonix je šetnja u usporedbi sa Streifom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žestoki tempo Svjetskog kupa skijaši ovog vikenda nastavljaju u Chamonixu. U subotu je na rasporedu spust, a u nedjelju super-kombinacija – uz nastupe trojice naših skijaša: Ivice Kostelića, Natka Zrnčića-Dima, i Tina Širokog.

Nakon velikih rezultata hrvatskih skijaša u Kitzbühelu pa noćnog slalomskog spektakla u Schladmingu, gdje je Ivica Kostelić upisao i peti top ten plasman sezone u slalomu, karavana Svjetskog kupa skijaša stigla je francuski Chamonix, nadaleko poznati zimski centar gdje su 1924. održane prve zimske Olimpijske igre.
 
Ispod najvišeg vrha zapadne Europe - Mont Blanca, ovog će vikenda skijaši prvo odraditi sedmi spust sezone od ukupno 11 koliko ih ima u ovosezonskom kalendaru. 

Pročitajte i ovo Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Start subotnje utrke je točno u podne, a po nove spustaške bodove krenut će Ivica Kostelić i Natko Zrnčić-Dim.
Nakon dva treninga u Chamonixu, Ivica nam je, u svom stilu iskrenosti, o stazi poručio: 

- Čuj ... , Chamonix se prema Streifu čini kao šetnja. Ipak, gore je tehnički zahtjevno uz dva velika skoka. Dole glajtanje i puno malih valova i kompresija, priča Ivica.

Na iskreno pitanje: 'Što je to glajtanje?,  prvo je poslao osmijeh, a onda i odgovor: 

- Glajtanje je kad skija stoji na flehi-kliznoj podlozi, a ne na kanti-rubnicima. Glajta se na ravnim dijelovima. Glajtanje je dosta fina stvar i teško se uči, poučio nas je.

Ivica je prvi trening završio na 29. mjestu, danas (četvrtak) je bio 35., ali nema razloga za paniku – jer je recimo danas Bode Miller bio 37., Hermann Maier 47. a Benjamin Raich 53. 

- Gornji dio staze do prvog skoka su malo usporili jer je bacao predaleko, preblizu kompresije. Mogu ići bolje, danas sam dosta gubio na ravnici, ostalo je bilo u redu.

Prvog su dana na treningu Natko Zrnčić-Dim i Tin Široki imali veliki zaostatak. Razlog je bio u prvom dodiru sa stazom. 

- Natko i Tin su prvi put u Chamonixu. Ovdje je važna linija na ključnim mjestima. Ako fulaš liniju, ništa ti više ne može pomoći jer od pola do dole više nema strmine, objašnjava naš najbolji skijaš.

U nedjelju je u Chamonixu superkombinacija, treća od ukupno četiri u cijeloj sezoni. No, za kombinacijski ukupni poredak računa se i ona klasična kombinacija iz Kitzbühela, tako da ukupno pet natjecanja odlučuje o itekako prestižnom malom globusu za nabolje skijaše svijeta u spustu i slalomu. 

- Kombi-spust staza nema prvog skoka jer je na njemu start, naglasio je Ivica. 

Sjajne trening rezultate za nedjelju ostvario je probuđeni Austrijanac Rainer Schönfelder koji je u velikoj formi. Najbolji slalomaš u ovom trenutku i pobjednik kombinacije u Wengenu, Francuz Jean Baptiste-Grange također je bio vrlo dobar. Naravno da su opet prvi favoriti Amerikanac Bode Miller i Austrijanac Benjamin Raich. 

- Nemojmo zaboraviti Daniela Albrechta, a sigurno će i Berthod biti brz. Miller i Raich će još podebljati na tekmi, Schönfelder je stvarno odličan, a Grange se ovdje nalazi na domaćem terenu, smatra Kostelić.

Već do sada hrvatski su skijaši odradili veliku sezonu. Ivica se vratio u vrh, Natko tamo stiže. 

Sutra u spustu u Chamonixu očekujemo nove bodove. Kostelić ima startni broj 31, a Zrnčić-Dim 37.

U nedjelju se vozi superkombinacija. Utrka spusta počinje u 11, a slaloma u 14 sati. Izravan prijenos pogledajte na Novoj TV.

Lista pobjednika u spustu u dosadašnjem dijelu Svjetskog kupa skijaša u sezoni 2007/2008:
 
1. Jan Hudec (KAN) - Lake Lousie
2. Michael Walchoffer (AUS) – Beaver Creek
3. Michael Walchoffer ( AUS) – Val Gardena
4. Bode Miller ( SAD) – Bormio
5. Bode Miller (SAD) – Wengen
6. Dider Cuche (ŠVI) – Kitzbühel
7. subota - 27.01. 2008. – Chamonix – 12:00

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene