Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srebrnom medaljom u ovogodišnjem izdanju Europske lige izabranici Rade Malevića ostvarili su najveći uspjeh u povijesti hrvatske muške odbojke.


Epilog je to završnog turnira u Turskoj na kojem su nizozemski odbojkaši zadržali nepobjedivost iz prednatjecanja svladavši u finalu Hrvatsku 3-1.

Vezani članci Supertalent Sedma sezona oborila rekord: Hrvatska dobila nove Supertalente, Transform Crew pomeo konkurenciju Slika nije dostupna Hrvatska u finalu protiv Nizozemske

A lako je moglo sve i drugačije završiti... Samo jedan poen u dva navrata dijelio je naše odbojkaše od petog seta, no dvije neiskorištene set-lopte usmjerile su utakmicu Nizozemcima na mlin unatoč sjajnom povratku Hrvata iz “ponora” - gubili su 12-20 i 17-22, pa ipak uspjeli izjednačiti na 22-22.

Osim nesretno izgubljene završnice posljednjeg seta, naši odbojkaši odlično su odradili i prvi set, međutim, olako su izgubili drugi i treći, ponajviše zbog loše obrane. Ilustrativan podatak za to razdoblje igre je samo jedan ostvareni blok u oba seta.

Naravno, ni prijem servisa nije bio na potrebnoj razini, a u trećem setu je potpuno zakazao. S druge strane, divovi iz zemlje tulipana (čak šestorica dvometraša među 12 igrača) nisu ništa opraštali, često su blokirali Omrčena, koji im se oteo kontroli tek nizom uspješnih napada pred kraj četvrtog seta. Uz solidnog Kovačevića, Nizozemcima je gotovo nerješiva zagonetka bio Tomislav Ćošković, koji je u komentaru utakmice sažeo razloge poraza:

- Kao i nedavno u Berlinu kada smo izgubili 3-2, opet je presudila duža nizozemska klupa, protiv toga smo bili nemoćni...

Izbornik Malević žalio je zbog psihičkog pada nakon što su njegovi igrači sat i pol držali utakmicu u rukama:

- Sjajno su izvukli četvrti set i, nažalost, ostali kratki za jedan poen, ali sve je to iskustvo za budućnost...