Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski rukometaši srebrni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je drugo mjesto na Europskom prvenstvu u Norveškoj. Hrvatska vrsta je u finalnom susretu, igranom u Lillehammeru, izgubila od Danske 20:24 (10:13).

Izmoreni i izranjavani hrvatski rukometaši ipak nisu uspjeli slomiti Dansku i na koncu su se morali zadovoljiti srebrnom medaljom na EP-u u Norveškoj. 

Pročitajte i ovo Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini"

Nažalost, za korak više i prvo hrvatsko europsko zlato nije
bilo dovoljno snage niti svježine, a sasvim sigurno Dancima su put do pobjede olakšali i španjolski suci koji su s nekoliko sumnjivih sudačkih odluka na našu štetu usmjerili susret. 

Nakon bronce s EP-a u Portugalu 1994. godine to je najveći uspjeh hrvatskih rukometaša na europskim prvenstvima.

>> EP rukomet: Karabatić igrač prvenstva

Premda je hrvatska reprezentacija otvorila utakmicu vodstvom 4:0 na kraju prvog poluvremena, Danska je vodila sa tri pogotka razlike (13:10). Hrvatska je sjajno otvorila utakmicu, čvrsto u obrani i razigrano u napadu. Danci su prvi pogodak postigli tek u sedmoj minuti, međutim deset minuta kasnije dostigli su naše vodstvo i stigli do izjednačenja (6:6). U drugom dijelu prvog poluvremena uslijedio je pad u našoj igri, Danska je u 25. minuti došla i do prvog vodstva (10:9), a do konca poluvremena povećala je prednost na tri pogotka. 

U nastavku utakmice Danci su vrlo brzo došli do pet do pet pogodaka prednosti (16:11). U tim trenucima španjolski suci su našoj reprezentaciji poništili dva pogotka zbog navodnog prijestupa, a zapucali smo i jednu kontru. Kod rezultata 13:17, također smo promašili dva napada, pa su Danci ponovo pobjegli na plus pet (18:13). 

Umorni i izranjavani hrvatski rukometaši nisu se predavali. U 46. minuti smo smanjili na minus tri (18:15), a potom je Metličić uzdrmao vratnicu, a u kontri Danci ponovo bježe na plus četiri. Ključnu prevagu u trenucima kada je hrvatska reprezentacija lovila prednost načinio je danski vratar Hvidt koji je ukupno sakupio 14 obrana. 

Deset minuta prije kraja utakmice pri rezultatu 20:17 za Dance zbog silnih prigovora španjolski suci su kaznili izbornika Červara, zbog čega smo dvije minute imali igrača manje. Danci su to iskoristili i ponovo otišli na plus četiri (21:17). 

Sedam minuta prije kraja utakmice španjolski suci su pokazali i crveni karton Červaru i činilo se kako je hrvatski brod definitivno potonuo. Danci su ponovo imali dvije
minute igrača više i njihova prednost je još jednom narasla na četiri pogotka (22:18). No srčani hrvatski rukometaši smanjili su na dva razlike (22:20), a potom imali i napad, no udarac Metličića je prošao pored gola. Tri minute prije kraja Danci odlaze na tri gola prednosti, a kada je Hvidt pri rezultatu 23:20 obranio sedmerac Čupiću minutu i pol prije kraja utakmice sve je bilo gotovo. 


HRVATSKA: Somić, Alilović - Sulić, Vukić 2, Balić 4, Duvnjak, Lacković 2, Vori 1, Dominiković, Horvat, Špoljarić, Metličić 5, T.Valčić 2, Ćupić 4 (1), J.Valčić

DANSKA: Hvidt, Henriksen - Boesen 7, Jorgensen 1, Jensen 4, Christiansen 7 (2), Spellerberg, Knudsen 2, Jeppesen, Sondergaard, Boldsen, Lindberg 3, Nielsen

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Danska 10 minuta

Sedmerci: Hrvatska 1/2, Danska 2/2

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene