Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FIFA priznala prvi hat-trick Amerikancu Patenaudeu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve knjige o povijesti nogometa morat će biti ispravljene nakon što je Međunarodni nogometni savez (FIFA) donio službenu odluku da je strijelac prvog "hat-tricka" u povijesti Svjetskih prvenstava Amerikanac Bert Patenaude, a ne, kako se dosad navodilo, Argentinac Guillermo Stabile.

Patenaudeu je konačno priznato da je 17. srpnja 1930. na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju postogao sva tri zgoditka u pobjedi SAD-a nad Paragvajem (3:0). 

FIFA je četiri godine skupljala činjenice i dokaze povjesničara o utakmici SAD-Paragvaj, čak su službenici FIFA-e razgovarali sa nekolicinom gledatelja sa te utakmice, koji su potvrdili da je Patenaude bio strijelcem sva tri pogotka. 

Dva dana nakon utakmice SAD-Paragvaj, Guillermo Stabile je u utakmici Argentina - Meksiko (6:3) dao tri pogotka i u svim se knjigama navodilo da je to bio prvi "hat-trick" u povijesti Svjetskih prvenstava.

FIFA je priopćila da je ispravljena nepravda i spram čehoslovačkog nogometaša Oldricha Nejedlya kome je također priznat "hat-trick" sa utakmice ČSSR - Njemačka na SP-u 1934. u Italiji. 

Nejedly će se tako navoditi kao najbolji strijelac Svjetskoga prvenstva u Italiji 1934. sa pet zgoditaka, a do danas je sa četiri pogotka dijelio taj naslov sa Nijemcem Edmundom Conenom i Talijanom Angelom Schiavioom, koji se više neće navoditi kao najbolji strijelci "mundiala".

FIFA-ino istraživanje rezultiralo je i ispravkom glede Brazilca
Leonidasa, koji je postigao sedam, a ne osam zgoditaka na Svjetskom prvenstvu 1938. u Francuskoj jer je potvrđeno da je na utakmici protiv ČSSR-a postigao jedan, a ne dva zgoditka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene