Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) dodijelit će medalje svim igračima koji su na završnim turnirima igrali za reprezentacije koje su osvajale svjetske naslove, ali su iz nekog razloga propustili finalni meč.


FIFA je naime, na prvenstvima od 1930. do 1974. godine dijelila zlatne medalje samo igračima koji su nastupili u finalu, a tek je od 1978. godine uvela pravilo da dijeli 25 medalja po reprezentaciji. 

Vezani članci Mljekara u vlasništvu Općine Karlobag - 2 Općinska tvrtka pokušala povećati zaposlenost, uspjeh ih i same iznenadio: "Nekad su nam se smijali, danas nam zavide" Supertalent Sedma sezona oborila rekord: Hrvatska dobila nove Supertalente, Transform Crew pomeo konkurenciju

Zbog takvog je pravila jedan od najboljih igrača svih vremena Pele ostao bez svoje medalje premda je Brazil osvojio naslov 1962. godine u Čileu. Pele je propustio finale protiv Čehoslovačke zbog ozljede.

Nakon proučavanja arhiva utvrđeno je da 122 nogometaša nisu dobili zlatne medalje iako su bili članovi pobjedničkih momčadi. Osim Pelea među njima su i legende poput Engleza Jimmya Greavesa i Nijemca Gunthera Netzera.

"Vrijeme je da konačno ispravimo tu nepravdu. Nažalost, neki od nogometaša više nisu među živima, ali će medalje biti uručene članovima njihovih obitelji," kazao je predsjednik Fife, Sepp Blatter. Svečanost na kojoj će se dodijeliti medalje biti održana koncem iduće godine.