Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FIFA: Medalje za igrače koji su propustili finale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) dodijelit će medalje svim igračima koji su na završnim turnirima igrali za reprezentacije koje su osvajale svjetske naslove, ali su iz nekog razloga propustili finalni meč.

FIFA je naime, na prvenstvima od 1930. do 1974. godine dijelila zlatne medalje samo igračima koji su nastupili u finalu, a tek je od 1978. godine uvela pravilo da dijeli 25 medalja po reprezentaciji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USPJEH U TOKIJU Milanović i Plenković čestitali Matei Jelić i Toniju Kanaetu na olimpijskim medaljama: ''Hrvatska je ponosna na vas!'' Slika nije dostupna Itekako su ih zaslužila! Predivna gesta! Tvrtka iz Sesveta malim herojima s područja pogođenog potresom izrađuje posebne medalje: ''Obećaj mi da ćeš zauvijek zapamtiti...''

Zbog takvog je pravila jedan od najboljih igrača svih vremena Pele ostao bez svoje medalje premda je Brazil osvojio naslov 1962. godine u Čileu. Pele je propustio finale protiv Čehoslovačke zbog ozljede.

Nakon proučavanja arhiva utvrđeno je da 122 nogometaša nisu dobili zlatne medalje iako su bili članovi pobjedničkih momčadi. Osim Pelea među njima su i legende poput Engleza Jimmya Greavesa i Nijemca Gunthera Netzera.

"Vrijeme je da konačno ispravimo tu nepravdu. Nažalost, neki od nogometaša više nisu među živima, ali će medalje biti uručene članovima njihovih obitelji," kazao je predsjednik Fife, Sepp Blatter. Svečanost na kojoj će se dodijeliti medalje biti održana koncem iduće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene