Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter smatra kako se mora promijeniti termin afričkog Kupa nacija koji se svake druge godine tradicionalno igra sredinom siječnja i početkom veljače.


Vodeći europski klubovi već duže vrijeme protestiraju zbog termina afričkog prvenstva jer u siječnju gube važne igrače na tri do četiri tjedna.

Vezani članci Velika promjena Prepolovili su se! Potpuno su promijenili način života, a to se odrazilo i na njihov izgled Logo Promijenili logotipe nakon desetljeća prepoznatljivosti, što kažete na novi dizajn?

"Afrička federacija mora razmisliti o promjeni termina. Svjesni smo da se prvenstvo tradicionalno igra u prvom mjesecu godine, no moramo uskladiti međunarodni kalendar natjecanja," kazao je Blatter dodavši kako bi idealan termin bio lipanj ili srpanj. Na Kupu nacija koji u nedjelju počinje u Gani primjerice samo iz engleskih i francuskih liga dolazi oko 70 nogometaša.

Blattera posebno brine 2010. godina kada će se u siječnju u Angoli održati afričko prvenstvo, a nekoliko mjeseci kasnije u Južnoj Africi i svjetsko prvenstvo.

"Biti će to iznimno naporna i stresna godina za afričke nogometaše. Očekuju ih dva velika natjecanja, te nacionalna prvenstva, Liga prvaka, Kup Uefa, nacionalni kupovi. Sasvim sigurno previše utakmica," smatra prvi čovjek FIFA-e.

Afričko prvenstvo na pola europske sezone oštro su kritizirali i
ponajbolji afrički nogometaši kao što su Samuel Eto'o, Michael Essien, El Hadji Diouf, te brojni stručnjaci. Međutim, iz Afričke nogometne federacije (CAF) su poručili kako nemaju namjeru mijenjati termin natjecanja.

"Promjena termina bi značila i kraj afričkog nogometa. Klimatski
uvjeti u Africi tijekom lipnja i srpnja su nemogući," smatra prvi
čovjek CAF-a, Issa Hayatou.