Damir Vanđelić
Damir Vanđelić Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Ministarstvo graditeljstva primilo je 763 zahtjeva za obnovu objekata oštećenih u potresu, a u Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije još nije stigao nijedan zahtjev, izvijestio je u srijedu jučer imenovani ravnatelj tog fonda Damir Vanđelić.


''Ministarstvo ima 763 zahtjeva s jučerašnjim danom. Od tih zahtjeva još nijedan nije došao u Fond'', rekao je Vanđelić u Donjoj Stubici i dodao da se u međuvremenu fond bavi isplatom novčanih naknada za hitne popravke, od kojih su dosad isplaćene 242, te osiguravanjem privremenog smještaja.

Na pitanje novinara smatra li da ga Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine bojkotira u poslu, Vanđelić je odgovorio da ga ''zasad nitko ne bojkotira''.

Karlovačka policija traga za muškarcem - 5 Prepoznajte li ga? Policija traga za muškarcem zbog pljačke u Karlovcu

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica: "Sve je više vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama, a dio roditelja nije informatički pismen"

''Ja vjerujem da će to u jednom trenutku krenuti jer ja te ljude sad vidim i na Banovini da pomažu građanima ispunjavati zahtjeve. Oni će u jednom trenutku početi slati zahtjeve'', rekao je Vanđelić te ponovio kako smatra da ga Ministarstvo nimalo ne bojkotira.

''Ako će me bojkotirati, ja ću vam se javiti'', poručio je.

Vanđelić se u Donjoj Stubici sastao s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, njegovim zamjenikom Anđelkom Ferekom Jambrekom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, načelnikom Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem i načelnikom Marije Bistrice Josipom Miličkim, s kojima kojima je razgovarao o aktivnostima vezanim uz obnovu zgrada oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije.

Govoreći o početku radova, istaknuo je kako najprije mora dobiti odluku ministarstva, nakon čega će reći u kojem će roku početi obnova.

Na pitanje novinara hoće li se politički aktivirati, Vanđelić je odgovorio kako se na lokalnim izborima ne namjerava aktivirati, a poslije, kako je rekao, ''o tom potom''.

''Ako ovo napravim loše, neću biti zadovoljan ni ja sam sa sobom, a vjerojatno ni vi sa mnom'', dodao je.

Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena

Cijepljenje u Srbiji Korona divlja u Srbiji: Danas gotovo 3500 novih slučajeva, dio kriznog stožera želi zatvoriti baš sve

Vanđelić: Fond ću voditi privremeno

Dodao je da će Fond voditi privremeno, a kad se obnova pokrene, kad sve bude uhodano, zamolit će da ga oslobode te dužnosti da se bavi nečim drugim.

''Puni mandat neću ostati sigurno jer ću nastojati da se to upogoni prije. Ako ne uspijemo to upogoniti dovoljnom brzinom, ja ću dati ostavku jer sam neću biti zadovoljan svojim radom'', rekao je.

Župan Kolar podsjetio je da je u Donjoj Stubici počeo raditi dislocirani ured Fonda za obnovu kako bi se pomoglo građanima pri ispunjavanju prijava. U tri tjedna 77 osoba tražilo je informaciju osobno, a obavljeno je 116 telefonskih poziva. To pokazuje, rekao je, da je itekako bilo potrebno otvoriti taj ured.

Kolar je istaknuo da je primio još dva zahtjeva za proglašenje elementarne nepogode, za općine Mariju Bistricu i Mače, a dosad je proglašena za Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj, Sveti Križ Začretje, Klanjec, Bedekovčinu, Desinić i Lobor.

''To je sada više od 40 milijuna na onih 75 milijuna koliko smo imali procjene od prvog potresa. Znači, mi smo na 115 milijuna kuna štete'', istaknuo je župan.

Na sastanku je rečeno da će statičari od ponedjeljka obići objekte koji su imali zelenu oznaku, no dodatno su oštećeni pa će, rekao je Kolar, vjerojatno prelaziti u žutu.

Željka Karin Veliki skok broja zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: "Nova žarišta su splitski zatvor i domovi za starije"

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Kako su i najavili: Istra i službeno zatražila otvaranje terasa kafića od 1. ožujka

Zaključili su da imaju problem na terenu jer se neke obitelji, u skladu sa zakonom, ne mogu prijaviti za naknadu štete za obnovu budući da nemaju legalne objekte.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju