Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Popis problema sve veći

Kontejnersko naselje u Petrinji primilo prve stanovnike, a za ono u Glini teren se još - ravna: "Pripreme traju od siječnja, presporo je"

Aktualno Galerija Gradnja kontejnerskog naselja u Glini Gradnja kontejnerskog naselja u Glini Foto: DNEVNIK.hr Kuća u Banovini oštećena od poplave - 1 Kuća u Banovini oštećena od poplave - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mobilni tim koji dijeli zahtjeve za obnovu od potresa - 1 Mobilni tim koji dijeli zahtjeve za obnovu od potresa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mobilni tim koji dijeli zahtjeve za obnovu od potresa - 2 Mobilni tim koji dijeli zahtjeve za obnovu od potresa - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kuća u Banovini oštećena od poplave - 2 Galerija 1/5 >>
Obnovljene domove očekuju i stanovnici Banovine. Popis njihovih problema svakim je danom sve veći. Rupe, rasjedi, klizišta, a sada i poplave.

Prevrnula je stvari, uništila uređaje - voda svako malo napuni podrum obitelji Popović. Ne znaju odakle izvire, ali znaju da prije potresa ovih problema nije bilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOORDINACIJA ISPOD NULE Oštre riječi mladog geodeta iz Gline: "Gradonačelnik očito nije sposoban to odraditi. I to nije problem. Problem je što misli da jest" Slika nije dostupna Strašni prizori Noć proveo kraj razrušene kuće grijući se uz vatru: "Djeca i žena spavaju u kombiju"

Ni stručnjacima nije jasno što se događa, ali savjetovali su im da ništa sami ne poduzimaju.

"Rekli su samo da to ne ispunpavamo. Da ne bi došlo do izbacivanja pjeska ili nečega da bolje da voda stoji kak je, ali eto ona dolazi", kaže Višnja Popović iz Dragotine. 

Mjesec dana traje priprema terena

Dolaze i mobilni timovi resornog ministarstva koji pomažu ljudima u prijavama šteta nastalih od potresa. Do sad je pristiglo oko 600 prijava. Draga želi novu staju - rekli su joj da je za prijavu dovoljna samo osobna.

Sami u obnovu ne mogu.

"Nemam, nema šanse, imam prviše kredita. Nema šanse, samo država, drugih opcija nema", kaže Vladimir Kukolj iz Majskih poljana.

Samo na ovom području i dalje je oko 50 ljudi bez sigurnog krova nad glavom. Neki od njih mogli bi useliti i u kontejnersko naselje u Glini koje se ovdje gradi od sredine siječnja - prošlo je više od mjesec dana, a još uvijek traju radovi na poravnavanju terena.

Gradonačelnik Gline na naš poziv nije odgovorio. Dogradonačelnica kaže da sve ide presporo.

"Ako je Petrinja već mogla sagraditi kontjnersko naselje, mi imamo samo pripremu tla, napravili smo neke odvode dovode, a šta vidite i sami kako to izgleda", kaže Branka Bakšić Mitić. 

Kako doznajemo, naselje bi trebalo biti useljivo u idućih nekoliko tjedana - naravno, ako se tempo ubrza. 

"Bar nekoliko godina ćemo biti u kontejneru"

Na kontejnersko naselje na petrinjskom Sajmištu se uselilo 50-ak ljudi, a očekuje se da bi ih sutra moglo doseliti još toliko. Jedan od stanovnika kontejnerskog naselja je i Danko Radošević. U kontejner je uselio prošlog petka. Zadovoljan je smještajem.

"Očekivao sam mali kontejner i da će biti stisnuto, zapravo je dosta velik i namješten je. Sve imamo", kaže.

Okružen je poznatim ljudima pa i tragedija koja ih je zadesila nakratko se zaboravlja.

"Družimo se, razgovaramo, tako je lakše", kaže.

Da će u novom smještaju dugo ostati, Danko ne sumnja.

"Kako sve ide, kakav je tok rušenja i građenja, barem nekoliko godina ćemo biti ovdje", zaključuje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene