Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podjednak broj žena i muškaraca

Zeleno-lijeva koalicija poziva na izbore: ''Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP''

Nositelji izbornih lista i predstavnici Zeleno-lijeve koalicije predstavili su u četvrtak svoju koaliciju i ključne programske smjernice te su pozvali birače da izađu na izbore uz napomenu da sad napokon imaju za koga glasati.

"Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP, ne morate apstinirati od ovih izbora", poručio je Tomislav Tomašević uime političke platforme Možemo! i Zagreb je naš! pozvavši birače zeleno-lijeve političke orijentacije da izađu na izbore.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Tko je Sandra Benčić? Kandidatkinja za premijerku kojoj protivnici predbacuju neuspjeh u poduzetništvu: Uzor joj je Račan, u Hrvatsku dovela desetke milijuna eura... Tomislav Tomašević Program Možemo! Tomašević: "Za nas postoji jedna Hrvatska i jedno političko pitanje je ključno''

Uz njega su na Markovu trgu bili i drugi čelnici Zeleno-lijeve koalicije: Sandra Benčić (Možemo!), Rada Borić (Nova ljevica), Katarina Peović (Radnička fronta) i Zorislav Antun Petrović (ORaH).

Ta će koalicija stranaka koju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad na predstojeće parlamentarne izbore izaći u svim izbornim jedinicama, najavila je Rada Borić te dodala da je na njihovim izbornim listama, kao i među nositeljima lista, podjednak broj žena i muškaraca.

Nositelji lista u izbornim jedinicama su: Tomislav Tomašević (I. izborna jedinica), Vili Matula (II. izborna jedinica), Danijela Dolenec (VI. izborna jedinica), Rada Borić (VII. izborna jedinica), Katarina Peović (VIII. izborna jedinica), Atana Grbić-Martinović (IX. izborna jedinica), Tamara Visković (X. izborna jedinica), dok se za nositelja u III. izbornoj jedinici još nisu odlučili.

Tomašević je ustvrdio kako glas za ovu koaliciju neće biti bačen, jer koalicija, prema posljednjem istraživanju preferencija birača, predstavlja petu političku stranku, a izrazio je i sigurnost da će dobiti saborske mandate.

Benčić: Želimo zeleno gospodarstvo i ukidanje prekarnog rada

"Koronakriza samo je razotkrila sve manjkavosti naše ekonomije koja dobiva sve više obilježja rentne ekonomije, koja se sve više zasniva na turizmu te nesigurnim i sezonskih oblicima rada", poručila je Benčić.

Jedna od tri ključne točke programa je zeleno gospodarstvo i dostojanstveni uvjeti rada, kazala je dodavši da snažnim zaokretom na zeleno gospodarstvo i zelenu industrijalizaciju možemo krenuti u smjeru generiranja kvalitetnijih radnih mjesta.

Naglasila je i važnost postizanja prehrambene samodostatnosti kroz transformaciju sustava poticaja u poljoprivredi i planiranja poljoprivrede, uz stvaranje lokalnog tržišta kroz obveznu zelenu javnu nabavu.

"Želimo intervenirati u Zakon o radu i druge prateće zakone s ciljem ukidanja prekarnog rada te u gospodarstvu regulativu, koju treba prilagoditi veličini i snazi gospodarskih subjekata", poručila je.

Na pitanje novinara s kime će koalirati nakon izbora, Tomašević je ustvrdio da to sigurno neće biti desna politička stranka.

"Kod nas članovi stranaka odlučuju o predizbornim, ali i postizbornim koalicijama. Mi ćemo dati sve od sebe da se ne formira desna vlada HDZ-a i crne desnice, a pronaći ćemo način suradnje s SDP-om", poručio je dodavši da će ta suradnja biti uvjetovana konkretnim programima i politikama.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene