Davor Bernardić i Andrej Plenković
Davor Bernardić i Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

Iz SDP-a su priopćili da je Bernardić u Trogiru, na predstavljanju kandidata Restart koalicije iz IX. izborne jedinice, komentirao Indexov članak po kojemu je Plenković u imovinskoj kartici upisao 43 četvorna metra manju površinu od one navedene u zemljišniku. Odogovor šefa HDZ-a nije trebalo dugo čekati.


Čelnik SDP-a i Restart koalicije Davor Bernardić ocijenio je u nedjelju kako je u HDZ-u na djelu "kvadratomanija", referirajući se na pisanje portala Index da se čelnik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nalazi u novoj aferi oko utaje 'kvadrata' svoga stana.

Vezani članci Premijer Plenković na otvorenju vidikovca \"Nebeska šetnica\" na Biokovu Plenković optužio SDP za miniranje rada Nacionalnog stožera: "Ljudi vide o čemu se tu radi, tako je ozbiljan, a tko ne" Andrej Plenković u Požegi Plenković odgovorio Bernardiću: "Hrvatska je sigurna zemlja"

"Prema jučerašnjem pisanju jednog portala, Plenković se nalazi u novoj aferi oko utaje kvadrata svoga stana. To je njihov dobro viđen obrazac ponašanja. Moje je pitanje premijeru Plenkoviću hoće li, kao što je smijenio brojne ministre iz svoje Vlade zbog utaje kvadrata nekretnina, taj isti kriterij primijeniti i na sebe zbog utaje kvadrata svoga stana“, rekao je.

Iz SDP-a su priopćili da je Bernardić u Trogiru, na predstavljanju kandidata Restart koalicije iz IX. izborne jedinice, komentirao Indexov članak po kojemu je Plenković u imovinskoj kartici upisao 43 četvorna metra manju površinu od one navedene u zemljišniku.

Plenković na čelu najkorumpiranije Vlade u povijesti RH

Ponovno je Plenkovića optužio da je na čelu najkorumpiranije Vlade u povijesti Hrvatske i prozvao ga što nije javno odgovorio na pitanje novinara "postoji li Kalmetina mafija u Zadru". "Pozivam predsjednika Vlade da se jasno očituje na to pitanje", rekao je Bernardić.

Vladi zamjera i da se skriva iza Nacionalnog stožera civilne zaštite te da je donijela odluku o održavanju parlamentarnih izbora jer su htjeli profitirati na koronakrizi, bez obzira na to što su time, kaže, ugrozili zdravlje građana.

Poručio je i da je 5. srpnja na građanima izbor žele li modernu, progresivnu, europsku Hrvatsku koju im nudi Restart koalicija, ili žele "najcrnju Hrvatsku u povijesti s koalicijom HDZ-a i Škore zajedno".

Odgovor Andreja Plenkovića

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbio je u nedjelju optužbe šefa SDP-a da želi utajiti 'kvadrate' svog stana i istaknuo da je tu riječ o bruto i neto površini stana te da Bernardić nije dobro pročitao.

"To je tehničko pitanje, a radi se o bruto i neto korisnoj površini. Moja imovinska kartica je ažurirana tako da sam siguran da šef SDP-a nije dobro pročitao članak na koji se osvrnuo", rekao je Plenković u Šibeniku odgovarajući na optužbe Davora Bernardića da je u HDZ-u na djelu "kvadratomanija" koji se referirao na članak na portalu Index oko moguće utaje 'kvadrata' stana.

Premijer se osvrnuo i na SDP-ovo upiranje prstom u vladajuće kako su upravljali zemljom u doba koronavirusa.

"Prvo su podcjenjivali krizu, a naša je Vlada prva pokrenula mehanizme rješavanja krize na razini Europske unije. Ne samo da smo na vrijeme poduzeli mjere i pokrenuli Nacionalni stožer Civilne zaštite, nego smo i poduzeli ključne zdravstvene i restriktivne mjere, smanjili zarazu i sveli broj, na žalost, preminulih sugrađana na minimum", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada pravovremeno osigurala zdravstvenu opremu i dodao kako je jučer došao još jedan brod iz Kine pun opreme za zdravstvene djelatnike "tako da da neće više biti onih 'spontanih' fotografija iz bolnice na kojima prozivaju da osoblje nema maski, rukavica, vizira".

Plenković je odgovorio Bernardiću i na prozivke da je ova Vlada najkorumpiranija.

"Zadnja Vlada SDP-a, u kojoj nije bio Bernardić, jer nije bio ni bitan, zadužila je Hrvate za 70 milijuna kuna. Mi smo imali zdravi gospodarski rast i smanjivali smo javni dug za 1 posto. Hrvatskoj smo vratili investicijski kreditni rejting, zadržali ga u ovim okolnostima korona krize i stekli snažnu reputaciju na financijskim tržištima i prema financijskim institucijama", rekao je.

Plaće smo, dodao je, podigli na više od 6700 kuna prosječne plaće, 3250 kuna minimalne plaće. Povećali smo mirovine za 12 posto, a najniže za 15 posto te smo osigurali novih 110.000 radnih mjesta.

"Naše je obećanje za budućnost i to sigurne Hrvatske gdje će građani imati sigurnu plaću i radno mjesto i mirovinu", poručio je i dodao kako imaju plan stvoriti preduvjete za 7600 kuna prosječne plaće, 4250 kuna minimalne plaće, a 10 postotni rast mirovina te za 130.000 kuna za samozapošljavanje onima koji to žele.

Podsjetio je da je do sada uloženo 7,5 milijardi, a sada se planira uložiti 10 milijardi i smanjivati dalje poreze nakon 9 milijardi rasterećenja do sada, ide se s reformom koja će smanjiti stopu poreza na dohodak sa 36 na 30, sa 24 na 20, smanjenjem PDV na svu hranu s 25 na 13.

"Prema tome, idemo smjerom koji je dobar za naše građane i gospodarstvo. Našim trudom i kontaktima imat ćemo idućih sedam godina na raspolaganju skoro 22 milijarde eura, to je cijeli jedan godišnji proračun dok to bude investicijska poluga našega razvoja", pojasnio je Plenković.