Miroslav Škoro
Miroslav Škoro Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u intervjuu za portal Dnevnik iz Mostara kako se zauzima za uspostavu hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini kako bi taj narod postao jednakopravan te je kritizirao odnos dosadašnjih vlasti u Zagrebu prema sunarodnjacima.


"Mi se ne zadovoljavamo pukim konstatacijama o jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, što slušamo već godinama, a niti su jednakopravni niti konstitutivni. Pravo i jedino rješenje koje bi zadovoljilo ta načela jest federalna jedinica hrvatskog naroda u sklopu jedinstvene BiH", reao je Škoro.

Vezani članci Miroslav Škoro Škoro uputio poruku Bernardiću i Plenkoviću: "Imam jednu lošu vijest za vas. Puno ste mi zala učinili ovih dana" Miroslav Škoro Škoro ustraje: ''Vrbuju naše ljude i nude im svašta. Svašta se događa, dokazi će uskoro na vidjelo...''

Pojasnio je da bi takvo rješenje bilo najbolje za Bosnu i Hercegovinu te same Hrvate, čime ih se ne bi ''guralo u zagrljaj Milorada Dodika, koji uopće ne krije svoje separatističke ambicije''.

''Mesić i Josipović pokazali nezainteresiranost''

Pritom je pozdravio Rezolucije Europskog parlamenta koje su poduprle federalizaciju Bosne i Hercegovine, no na čemu Zagreb ipak nije inzistirao.

Naveo je kako su predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović pokazali nezainteresiranost te su radili protiv interesa Hrvata u BiH ''na kursu bošnjačke politike, koja je činila sve da marginalizira hrvatsku sastavnicu države triju naroda'', dok je za HDZ-ovu Kolinda Grabar-Kitarović istaknuo da je sve ostalo na ''formalnoj potpori i nezamjeranju u odnosu na strane centre moći''.

Po Škorinim riječima, izvor neravnopravnosti Hrvata u BiH je u Dejtonskom sporazumu, kojim im je oduzeto konstitutivno pravo.