Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sporazum o političkoj suradnji potpisali su danas u Vukovaru predsjednici vukovarsko-srijemskog HDZ-a, HSLS-a i SDSS-a Petar Čobanković, Mato Stojanović i SDSS-a Đorđe Ćurčić.


Time su SDSS i HSLS poduprli već uspostavljenu koaliciju koju je HDZ potpisao s HSS-om, HSU-om i HSP-om te s Posavsko-slavonskom strankom. Potpisujući sporazum s SDSS-om, Čobanković je naglasio da je to povijesni sporazum u koji stranke ulaze slobodnom voljom te podsjetio na razdoblje od 1997. i mirne reintegracije kad je suradnja tih dviju stranaka bila više tehničke naravi.

Vezani članci Ilustracija Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija

'Okupljanjem široke koalicije zajednički preuzimamo odgovornosti za razvoj Vukovarsko-srijemske županije i boljitak ovdašnjih ljudi', istaknuo je Čobanković te dodao da je ta široka županijska koalicija osnova za suradnju stranaka u tzv. nižim jedinicama lokalne samouprave.

Predsjednik vukovarsko-srijemskog HSLS-a Mato Stojanović podsjetio je da njegova stranka i u ovome mandatu surađuje s HDZ-om, a SDSS-a Đorđe Ćurčić ocijenio je da je sporazum o političkoj suradnji jamstvo političke stabilnosti koja je preduvjet gospodarskog i svakoga drugog napretka. Župan Božo Galić, koalicijski kandidat za župana i u idućem mandatu, izrazio je zadovoljstvo širokom koalicijom koja će omogućiti i širi krug suradnika i odabir najsposbnijih kadrova.

'Ovim sporazumom padaju sve predrasude'

Potpredsjednik SDSS-a Jovan Ajduković istaknuo je da tim sporazumom potpisanim u Vukovaru '... padaju sve predrasude'. 'Sporazumom šaljemo najbolju poruku svekolikoj hrvatskoj javnosti i međunarodnoj zajednici: to je dokaz da je zaživjela tolerancija, to je izraz naše ljudske i političke zrelosti', poručio je Ajduković. Ustvrdivši da te činjenice moraju priznati i oni koji se ne slažu s tim sporazumom, najavio je da će takvih sporazuma biti u cijeloj Hrvatskoj.

Koalicija je objavila da će župan Božo Galić biti kandidat za župana, da će mjesta dožupana pripasti HDZ-u, SDSS-u i HSS-u, a mjesto predsjednika Županijske skupštine HSP-u.