Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Birači odlučuju

Sutra drugi krug lokalnih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se sutra održava drugi krug lokalnih izbora na kojima će birači neposredno birati čelne ljude izvršne vlasti, odnosno župane u devet hrvatskih županija, gradonačelnike u šest županijskih sjedišta i Gradu Zagrebu, te još pedeset gradova u više županija, dok se sveukupno u 164 općine održava drugi krug izbora za mjesto općinskog načelnika.

Najviše se gradonačelnika u drugom krugu bira u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 11, a u toj se županiji, kao i u Osječko-baranjskoj, u drugom krugu bira i najviše općinskih načelnika, u čak 16 općina. Birališta se otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati do kada traje i izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka izborna promidžba i objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko je birao, birao je Zatvorena birališta za drugi krug lokalnih izbora Slika nije dostupna Do 16 sati glasovalo 26,53 posto birača Manji odaziv birača nego u prvom krugu

Nakon 19 sati dopuštena je objava izlaznih anketa, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju. U drugom krugu izabran je kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Župani i njihovi zamjenici u drugom krugu biraju se u Karlovačkoj županiji, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj te Šibensko-kninskoj županiji.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika županijskih sjedišta

Izbori za gradonačelnika županijskih sjedišta, pak, ponavljaju se u Velikoj Gorici, Sisku, Osijeku, Vukovaru, Splitu, Dubrovniku, a u drugom krugu bira se i gradonačelnik Zagreba. U drugom krugu bira se i gradonačelnik Šibenika, ali će se sutra prvo morati ponoviti izbori na biračkom mjestu na otoku Kapriju, a tek će se nakon toga, 14 dana kasnije, moći održati drugi krug izbora za mjesto šibenskog gradonačelnika.

U zagrebačkoj županiji izbori se ponavljaju Dugom Selu, Samoboru, Svetoj Nedjelji, Velikoj Gorici, Vrbovcu i Zaprešiću za mjesto gradonačelnika, te u deset općina za mjesto načelnika. U Krapinsko-zagorskoj županiji gradonačelnika u drugom krugu biraju građani Donje Stubice, a općinski načelnici birat će se u osam općina.

U Sisačko-moslavačkoj županiji gradovi Sisak, Novska, Petrinja i Hrvatska Kostajnica birat će gradonačelnike, a osam općina bira načelnike. U Ogulinu u Karlovačkoj županiji će birači u drugom krugu birati gradonačelnika, a u osam općina načelnike.

Deseci općina biraju načelnike

U Varaždinskoj županiji gradonačelnika će birati građani Ludbrega i Varaždinskih Toplica, a u osam općina održat će se drugi krug za mjesto načelnika. U Koprivničko-križevačkoj županiji drugi krug za izbor gradonačelnika održat će se u Đurđevcu, a u deset općina birat će se načelnici.

Daruvar i Garešnica gradovi su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje će građani birati gradonačelnike, a u sedam općina birat će se općinski načelnici. U Primorsko-goranskoj županiji gradonačelnika u drugom krugu biraju gradovi Cres, Delnice, Crikvenica, Čabar, Kraljevica, Opatija, Rab i Vrbovsko, a u 12 općina birat će se općinski načelnici.

U Ličko-senjskoj županiji samo općine Plitvička Jezera i Udbina biraju svoje općinske načelnike, a u Virovitičko-podravskoj općine Šišić Bukovica, Sopje i Crnac. U Požeško-slavonskoj županiji u drugom krugu birat će se gradonačelnici Pakraca, Lipika i Kutjeva, a općinski načelnici u dvije općine na području županije. Građani Nove Gradiške u Brodsko-posavskoj županiji biraju svoga gradonačelnika, dok se u 12 općina bira načelnik.

Pag i Obrovac biraju gradonačelnike

U Zadarskoj županiji gradonačelnike biraju građani Paga i Obrovca, dok će šest općina s područja županije birati načelnike. U Šibensko-kninskoj županiji građani Drniša biraju gradonačelnika, a u pet općina biraju svoje općinske načelnike. Gradovi Vukovarsko-srijemske županije Vukovar i Ilok biraju gradonačelnike, a sedam općina u županiji bira načelnike.

Na području Osječko-baranjske županije gradonačelnike u drugom krugu biraju građani Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca i Osijeka, a u 16 općina održat će se izbori za općinske načelnike. U drugom krugu se u Splitsko-dalmatinskoj županiji biraju gradonačelnici Splita, Visa, Makarske, Supetra, Trogira, Starigrada, Hvara, Komiže, Sinja, Vrgorca i Kaštela, a i u ovoj županiji se u 16 općina bira općinski načelnik.

Ponovljeni izbori zbog nepravilnosti

Građani Buja i Umaga u Istarskoj županiji biraju gradonačelnike, a u 12 općina održat će se drugi krug za izbor općinskoga načelnika. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji gradovi Dubrovnik, Korčula, Opuzen, i Ploče biraju gradonačelnike, a dvije općine svoje općinske načelnike. U Međimurskoj županiji Mursko Središće bira gradonačelnika, a deset općina općinske načelnike.

U nekim se mjestima zbog nepravilnosti ponavljaju izbori za skupštine Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zadarske županije, a za gradska vijeća ponavljaju se izbori na jednom izbornom mjestu u Zaprešiću, te jednom mjestu u Orahovici. Za općinska vijeća ponovit će se izbori na jednom izbornom mjestu u Humu na Sutli (Krapinsko-zagorska županija), Dobrinju (Primorsko-goranska županija), Posedarju (Zadarska županija) i Borovu (Vukovarsko-srijemska županija). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene