Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

16 sati u drugom krugu lokalnih izbora glasovalo je 26,53 posto birača, što je nešto manji odaziv nego u prvom krugu, izvjestilo je poslijepodne Državno izborno povjerenstvo.


Drugi krug izbora se provodi se na 4.575 biračkih mjesta, a do 16 sati odazvalo se 71.6.711 birača od 3.024.446 građana koji imaju pravo glasovati, rečeno je u DIP-u. Najviše birača izašlo je na glasačka mjesta u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je do 16 sati glasovalo 39,91 posto, a najmanje u Šibensko-kninskoj županiji gdje je izašlo 21,20 posto birača. U prvom krugu u 16 sati najveći je odaziv bio u Varaždinskoj županiji, a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj. Predsjednik DIP-a Branko Horvatin rekao je kako je to nešto manji odaziv nego u prvom krugu prije 14 dana kada je do 16 sati glasovalo 32,66 posto birača.

Vezani članci Slika nije dostupna Ostojić: Bernardić je glas SDP-a koji spaja Slika nije dostupna Washington Post: Karzai i Abdulah u drugome krugu

Od gradova, najveći odaziva zabilježen je u Dubrovniku s 36,95 posto, a dojavljeni su podaci sa 17 od 58 biračkih mjesta. Najmanji odaziv u 16 sati bio je u Karlovcu - 17,68 posto. Iz Karlovca su dojavljeni podaci sa 80 od 92 biračka mjesta. Hrvatin, pozivajući se na policijska izvješća, rekao je da do 16 sati nije zabilježen nijedan incident na biračkim mjestima ili u njihovoj blizini. Jedino je, naveo je, u Metkoviću u uredu državne uprave za popis birača, jedna osoba vikom i galamom narušavala javni red i mir.

U drugom krugu izbora građani neposredno biraju župane u devet županija, gradonačelnike u šest županijskih sjedišta i Gradu Zagrebu te još pedeset gradova u više županija, a u 164 općine biraju općinske načelnike.