Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Večeras u 19 sati u Hrvatskoj su zatvorena birališta nakon drugog kruga lokalnih izbora na kojima su birači neposredno birali čelne ljude izvršne vlasti, odnosno župane u devet hrvatskih županija, gradonačelnike u šest županijskih sjedišta i Gradu Zagrebu, te još pedeset gradova u više županija, a u sveukupno u 164 općine održao se drugi krug izbora za mjesto općinskog načelnika.


Najviše se gradonačelnika u drugom krugu biralo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 11, a u toj se županiji, kao i u Osječko-baranjskoj, u drugom krugu biralo i najviše općinskih načelnika, u čak 16 općina.

Vezani članci Građani Karlovca izašli su na birališta Izašlo manje birača nego u prvom krugu, provjerite kolika je izlaznost u vašem gradu i županiji Slika nije dostupna Francuzi iz inozemstva izašli na birališta

Do 16 sati u drugom krugu lokalnih izbora glasovalo je 26,53 posto birača, što je nešto manji odziv nego u prvom krugu, izvijestilo je poslijepodne Državno izborno povjerenstvo kada je do 16 sati glasovalo 32,66 posto birača. Drugi krug izbora provodio se na 4.575 biračkih mjesta, a do 16 sati odazvalo se 716.711 birača od 3.024.446 građana koji su imali pravo glasovati.

U 19 sati završena je i izborna šutnja za koje je bila zabranjena promidžba i svako objavljivanje procjena rezultata. Na lokalnim izborima, inače, birači su u Hrvatskoj sveukupno neposredno birali 429 općinskih načelnika i 435 njihovih zamjenika, 126 gradonačelnika i 194 zamjenika, 20 župana i 40 njihovih zamjenika, te zagrebačkog gradonačelnika i dva njegova zamjenika.

Birali su i ukupno 866 članova županijskih skupština i 51 član zagrebačke Gradske skupštine, te 2.206 članova gradskih i 5.343 općinskih vijeća. Zagrepčani su, osim članova skupštine i gradonačelnika, birali i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima.