Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Nekoliko dana do izbora, a njihov ključni gradski projekt provjeravaju USKOK i policija: "Kampus nam treba, ali ne na ovakav način"

Aktualno Galerija Studentski kampus u Slatini - 1 Studentski kampus u Slatini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Studentski kampus u Slatini - 2 Studentski kampus u Slatini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Studentski kampus u Slatini - 3 Studentski kampus u Slatini - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Studentski kampus u Slatini - 4 Galerija 1/4 >>
U jeku izborne kampanje pojavili su se problemi za aktualnu vlast u Slatini. USKOK i policija, potvrđeno je Dnevniku Nove TV, provjeravaju studentski kampus, odnosno je li aktualni gradonačelnik pogodovao privatnom ulagaču i kako se u tom slučaju upravljalo gradskim novcem. Međusobnih optužbi između HDZ-a i Domovinskog pokreta na tu temu ne manjka. Ivana Pezo Moskaljov i Matea Drmić donose detalje.

Učionice, predavaonice i sobe za buduće izvanredne studente predškolskog odgoja i obrazovanja spremne su - budući studentski kampus u Slatini namješten je, ali zasad neuseljen. Uz smještaj za 54-ero studenata uređen je i prostor za rad dječjeg vrtića u dvije smjene te restoran.

Pročitajte i ovo Nova geotermalna elektrana - 2 Uskoro počinje bušenje Mali hrvatski grad vijest je na svjetskoj burzi: Stigla velika tvrtka i već se priča o milijunskim ulaganjima Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača

"Moj san je da mladi u Slatini ostanu ovdje, a oni koji su blizu Slatini - dođu studirati u Slatinu. Sve je pripremljeno i možemo započeti sutra! Međutim, umiješala se politika!", kaže gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić iz Domovinskog pokreta.

Umiješao se USKOK, ali i Virovitičko-podravska policija. Dnevniku Nove TV potvrđuju: provjeravaju ključni gradski projekt. I pozivaju se na tajnost izvida. Dobili su dokumentaciju.

"Kampus treba Slatini, to je nesporno, ali ne na ovakav način i ne po ovoj cijeni. Dakle, 54 milijuna kuna košta ova zgrada na 20 godina i neće biti u vlasništvu grada. Istovremeno je u Virovitici napravljen dvostruko veći studentski dom za 18 i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova", poručuje Igor Fazekeš, kandidat za gradonačelnika Slatine iz redova HDZ-a.

Ostrošić kaže kako ga zbog projekta kampus policija nije kontaktirala.

"Ne, ne, mislim da nema razloga, zašto bi", kaže.

Gradonačelnika koji je jedan mandat dobio uz potporu SDP-a i HSS-a, a novi lovi na listi s Domovinskim pokretom proziva HDZ-ov protukandidat. Nisu im sporne samo režije koje, tvrde, grad plaća za prazan prostor, već i ugovor o zakupu. Tvrtka koju je osnovao grad potpisala ga je s privatnim ulagačem iz Rijeke. Jozo Kalem o svemu  šuti.

"Za 220 tisuća kuna mjesečno s PDV-om. Bez suglasnosti Gradskog vijeća i bez suglasnosti Vlade RH zadužio je Grad Slatinu na 20 godina, što je protuzakonito", ističe Fazekeš.

Ostrošić na sve odmahuje rukom, a na navode da je Grad ulagaču dao jamstva i izdao bjanko zadužnicu od pola milijuna kuna kaže: "Mogu dati određena osiguranja po kojima će i taj privatnik to što radi imati nekakvu sigurnost." Na pitanje treba li Gradsko vijeće biti upoznato s tim odgovara: "Ova rečenica sve govori."

Zna li se da je u ovom slučaju iznos znatno veći, morao je izvijestiti o danim garancijama. Danas tvrdi - imaju sve uporabne dozvole i uvjerava: "Nije nastala nikakva materijalna šteta, bilo za grad, bilo za investitora, mogu vam tvrditi da to neće ni biti."

Fazekeš, s kojim će se sučeliti u drugom krugu izbora, najavljuje što će s projektom u slučaju pobjede.

"Pa, svakako ćemo morati sjesti s investitorom, pokušati revidirati taj štetni ugovor za Slatinu", kaže.

Državna revizija gradske poslove nije provjeravala u posljednje četiri godine.

"Državni ured za reviziju zadnju financijsku reviziju Grada Slatine obavljao je za 2016. i izrazio bezuvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i poslovanju Grada. (…) U 2016. predmet revizije nisu bili ugovori u vezi s izgradnjom sveučilišnog kampusa", odgovorila je za Dnevnik Nove TV Biserka Čoh Mikulec.

Tko god pobijedio, čekaju ga repovi studentskog kampusa koji prema dostupnim informacijama ima kvotu za 15 izvanrednih studenata. I tri puta više mjesta u domu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene