Obavijesti Video Pretražite Navigacija
europski fondovi

Tko najbolje povlači novac? U kampanji mnogi obećavaju briselske eure, no neke općine već i sad od njih dobro žive

Aktualno Galerija Na vlast žele novcem iz EU fondova - 3 Na vlast žele novcem iz EU fondova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Na vlast žele novcem iz EU fondova - 4 Na vlast žele novcem iz EU fondova - 4 Foto: DNEVNIK.hr Na vlast žele novcem iz EU fondova - 5 Na vlast žele novcem iz EU fondova - 5 Foto: DNEVNIK.hr Na vlast žele novcem iz EU fondova - 2 Na vlast žele novcem iz EU fondova - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Na vlast žele novcem iz EU fondova - 1 Galerija 1/6 >>
Europski fondovi, ako je suditi prema sadržaju predizbornih obećanja, glavna su sredstva kojima bi kandidati za vodeća mjesta u općinama, gradovima i županijama riješili sve naše probleme. No neki su se u prethodne četiri godine u povlačenju bespovratnog novca za svoje projekte snašli bolje od drugih.

Europski novac koji se slio u blagajnu općine Ernestinovo u Slavoniji višestruko premašuje njihova proračunska sredstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema dovoljno zastupnika manjina Neki će na jesen još jednom birati: Ovog je puta dopunskih izbora u puno više lokalnih jedinica nego prije pet godina Bojan Ivošević Otkrio detalje iz djetinjstva Tko je Bojan Ivošević? Trpio nasilje u djetinjstvu jer mu je otac Srbin, a kampanju mu je obilježio antisemitski komentar

"Biciklističke staze su dva puta veće nego naš godišnji proračun, a vrtić jedan i pol put veći nego naš proračun", tvrdi kandidatkinja za gradonačelnicu Marijana Janušić.

Da bi se u Dalmatinskoj zagori što rjeđe čulo kako nedostaje posla i mladih ljudi, Vrlika je ozbiljno zasukala rukave. Hrvatski su rekorderi po iznosu novca koji su povukli po glavi stanovnika. Poduzetnicima prostor za rad nude za pet kuna po četvornom metru.

Uz subvenciju za poslovni prostor poduzetnici će dobiti i opremljen ured, mogućnost korištenja besplatnog interneta, ali i zajedničke kuhinje i konferencijske dvorane. Zakupac u tim prostorijama može boraviti najviše pet godina, kada će na njegovo mjesto doći novi mladi poduzetnik.

Birajte kvalificirane ljude, samo najbolje

Nova radna mjesta uskoro i na splitskom Dračevcu. Umjesto vojske u Tehnološki park vrijedan 166 milijuna kuna žele privući velike IT kompanije. Projekt je do kraja dovela bivša šefica razvojne agencije Antonija Eremut Erceg. Danas iz privatnog sektora političarima poručuje što je najvažnije za uspjeh.

"Najvažniji su kvalificirani ljudi koji se izaberu na javnom natječaju. Ako nemate najbolje od najboljih, vi nećete doći nikamo. Drugo su sami fiskalni kapaciteti gradova, odnosno koliko grad može istovremeno podnijeti s udjelom sufinanciranja“, istaknula je.

U Puli priznaju, da nije EU sredstava, još bi čekali s opsežnom obnovom Mletačkog kaštela. No što od svega primjećuju građani?

"Mi se nismo s mrtve točke pomaknuli. Eto, jedino šta sam vidjela u obnovi ovako nekih kuća, kvartova", kazala je Smiljana iz Solina.

"Suhozidi. Ima mjera za poticanje ruralnog razvoja, nematerijalne baštine, to je super“, komentirao je Ante iz Imotskog.

Nema tu kumova, prijatelja i bratića

Priča o obnovi Zagreba preko fondova dio je i predizborne utakmice. HDZ-ov Davor Filipović tvrdi da je napravljen velik napredak, no da može bolje. GLAS-ova Anka Mrak Taritaš s druge strane bila je znatno oštrija.

"Kad uzmete sve općine i gradove, Zagreb je povukao 7,6 posto. Nema tu kumova, prijatelja, nema tu od bratićeva bratića bratić“, zaključila je.

Struka upozorava da treba početi razmišljati i o održivosti. "Jer se natječemo u brojevima, tko će više, tko će brže i slično. Međutim, za nekoliko godina svi ti projekti, sva ta infrastruktura koja se sad gradi i uređuje, morat ćemo imati i ljude i financije kojima ćemo to održavati", objasnila je Erceg.

Eto materijala za neke buduće predizborne kampanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene