Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstvena prilika

Pelješki most iz prve ruke: Prošetali smo hrvatskim čudom o kojem su sanjale generacije. Polako poprima svoje konačne obrise

Aktualno Galerija Pelješki most sve bliži završetku - 1 Pelješki most sve bliži završetku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pelješki most sve bliži završetku - 2 Pelješki most sve bliži završetku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pelješki most sve bliži završetku - 4 Pelješki most sve bliži završetku - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pelješki most sve bliži završetku - 5 Pelješki most sve bliži završetku - 5 Foto: DNEVNIK.hr +6 Pelješki most sve bliži završetku - 6 Galerija 1/11 >>
Jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj već dobiva obrise. Pelješki most cestovno će povezati Hrvatsku, a kraj je predviđen uoči iduće sezone.

S jednim od najvažnijih hrvatskih projekata, Pelješkim mostom, sve ide po planu. Polovica posla već je dovršena, a reporter Ivan Kaštelan imao je priliku koju će doživjeti rijetki, prošetao je hrvatskim čudom od mosta koji će idućeg ljeta konačno i cestovno spojiti Hrvatsku. Projekt o kojem su sanjale generacije dobiva sve jasnije obrise.

''Most je namijenjen isključivo za promet motornim vozilima, imat će dva vozna i dva zastavna traka tako da neće biti moguć prelazak pješaka'', objasnio je Davor Perić iz Hrvatskih cesta.

Preostali dio čelične konstrukcije u Malostonski zaljev stiže tijekom svibnja.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak Koronavirus.hr mimo javne nabave Analiza potencijalne nove afere u zdravstvu: "Ključno pitanje - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna?" No to nije jedini problem Ministarstva

Pročitajte i ovo New York (Foto: Getty Images) Ukinuli i policijski sat Bili su jedno od najvećih žarišta korone u svijetu, a sad su napokon najavili potpuno otvaranje: "Spremni smo"

''U ovom trenutku na gradilištu se nalazi ukupno 655 radnika. Trenutno je fokus radova na podizanju, montaži, zavarivanju segmenata čelične konstrukcije. Spajanje posljednjeg segmenta očekujemo do početka listopada ove godine'', rekao je.

Na gradilištu projekta vrijednog više od pola milijarde eura radi se u tri smjene.

''Velika je prilika direktno s fakulteta doći na ovako veliki projekt i sudjelovati u izgradnji projekta koji spaja Hrvatsku, a i u međunarodnoj suradnji s Kinezima steći iskustvo što s domaćim što s inozemnim kolegama'', govori Fran Bošković, suradnik nadzornog inženjera za montažu.

Stanjem na gradilištu zadovoljni su i mještani.

''Ja mislim da će to biti gotovo u isto vrijeme kad i korona završi. Ja sam tvrdio od samog početka da će ovo čudo biti kad Kinezi rade, došao je tu najveći čekić na svijetu, najveća dizalica, kad sam ja vidio tu tehnologiju koja je. Svi su govorili da su Kinezi loši, Kinezi su najbolji na svijetu što se tiče mostova'', komentirao je Branko Babić iz Komarna.

Šire se i smještajni kapaciteti u najbližem susjedstvu.

''Ide i bolje nego što smo očekivali, sad već dobivamo neku figuru mosta i vidimo kako će to izgledati. Moje mišljenje je da za 2022. godinu, uz prelijepi pogled na ovaj most, mislim da će sezona biti nikad bolja'', rekao je Ivo Jerković iz mjesnog odbora Komarna.

U Komarni vjeruju da su pronašli način kako zadržati turiste jednom kada most bude dovršen. Sedam vinarija koje imaju ukupno 80 hektara vinove loze zajednički nastupaju na tržištu i vjeruju da će postati nezaobilazna turistička atrakcija.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Nove Beroševa afera U Ministarstvu potvrdili da su pod povećalom USKOK-a zbog stranice koronavirus.hr. Zaposlili tvrtku bez javnog natječaja i objasnili: "Imali su zakupljenu domenu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Vinkovcima Plenkoviću nije dugo trebalo da vrati lopticu: "Nisam slušao što on govori. Te tlapnje slušamo danima. Znate kako se kaže, onaj tko nema posla, i s jarićima nešto radi"

''Ovi koji idu na ture iz Dubrovnika prema Međugorju da tu stanu, i iz Splita prema Dubrovniku. Znači ovo je dosta interesantan kraj, sama dolina Neretve plus što će nam bit blizina Pelješca jako dobra i to je dobra priča za sve nas'', objasnio je Marko Dominiković, zaposlenik vinarije.

A priča o mostu svoje finale trebala bi imati uoči iduće sezone.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene