Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koriste javni novac

Što Vlada kaže na Škorine optužbe? Iz Ureda za udruge objasnili kako one funkcioniraju i tko ih kontrolira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za gradonačelnika Zagreba Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i danas je javno optužio protukandidata Tomislava Tomaševića i njegove kolege iz platforme Možemo! za bogaćenje javnim novcem.

 

Pročitajte i ovo Sandra Benčić i Sabina Tandara Knezović GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Benčić otkrila kako je propala točkasta koalicija i poručila: "Od manjina tražimo principijelnost" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Podsjetimo, Škoro je danas na Facebooku međuostalim objavio kako je Možemo! putem "tzv. udruga koje su dio korupcijske hobotnice" izvukli više od pola milijarde kuna.

Tomašević je na Škorine optužbe odgovorio već nekoliko puta tvrdeći kako se udruge financiraju temeljem projekata putem javnih natječaja, a njihova se provedba redovito kontrolira kao i financije samih udruga.

Iz Ureda za udruge Vlade RH kažu potvrdili su da je sve navedeno gore točno kao i da su podaci o radu udruga i njihovom financijskom poslovanju javno dostupni. Ravnateljica Ureda Helena Beus pojasnila je kako je 2015. godine donesena Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja u ugovaranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge te taj dokument uređuje sve faze dodjele sredstava.

Naglašava kako davatelj financijskih sredstava provjerava jesu li sredstva utrošena sukladno svrsi kojoj su dodijeljena. Jesu li sredstva namjenski utrošena davatelj sredstava obvezan je provjeriti dok Ured objavljuje kumulativno financijsko izvješće za sve davatelje sredstava.

Beus podsjeća da su neprofitne organizacije, od kojih su udruge najbrojnija vrsta, obveznici Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, te se za svaku neprofitnu organizaciju mogu pronaći javno dostupni podaci o prihodima i rashodima na godišnjoj razini putem Registra neprofitnih organizacija. Detalji o svakoj registriranoj udruzi mogu se pronaći u Registru udruga, piše Jutarnji list

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene