Provjera temperature na granici
Provjera temperature na granici Foto: Afp

S obzirom na razoran potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije Ravnateljstvo policije izdalo je uputu za dodatne iznimke vezane uz provođenje Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.


Omogućuje se izlazak iz Republike Hrvatske, bez sankcija, svim osobama kojima su oštećene kuće, a imaju izrečenu mjeru samoizolacije. Radi se o uglavnom o našim povratnicima npr. u zemlje EU-a ili u BiH, koji tamo imaju osiguran smještaj.

Vezani članci Charles Michel Usvojena rezolucija o pomoći Hrvatskoj nakon potresa, europski čelnici sada raspravljaju o usklađivanju borbe protiv pandemije Andrija Jarak Andrija Jarak iz Petrinje: "Po selima hodaju ljudi koji se predstavljaju kao djelatnici institucija ili ministarstava"

Osobama koje žive u inozemstvu, a u potresu su im oštećene kuće ili imaju članove obitelji koji su u pogođenim područjima, treba iznimno omogućiti ulazak u RH bez PCR testa ili samoizolacije, u cilju žurnih saniranja štete. Kao dokaz potrebno je predočiti vlasnički list, odnosno drugu relevantnu dokumentaciju.

U svim slučajevima dovoženja humanitarne pomoći, uključujući pojedinačnu pomoć, omogućuje se ulazak u RH bez PCR testa ili samoizolacije, ukoliko se prilikom obavljanja granične kontrole utvrdi da se doista radi o humanitarnoj pomoći.

U takvim slučajevima osobe se upućuju u najbliže društvo Hrvatskog Crvenog križa, osim gradova Petrinje i Siska, a u Gradu Zagrebu donacije prehrambenih i higijenskih potrepština te zaštitne opreme mogu se donirati na adresi Socijalne samoposluge GDCK Zagreb, Siget 18a od 8 do 16 sati radnim danom, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju