Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojke se ne poklapaju

Zašto istarski stožer demantira onaj nacionalni? Bubaš: "Njima to vjerojatno narušava imidž", Kozlevac: "Oni su se raspali, zbilja sam ljut i dosta mi je više"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski je stožer danas demantirao podatke Nacionalnog o dvoje novozaraženih u toj županij te odlučno tvrde kako u posljednja 24 sata nisu imali novih slučajeva. Što se zapravo dogodilo provjerili smo sa zamjenicom ravnatelja HZJZ-a i čelnikom Istarskom stožera.

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske na današnjoj je konferenciji za medije objavio kako su u protekla 24 sata u Istarskoj županiji zabilježena dva slučaja zaraze koronavirusom da bi ubrzo stigao demanti istarskog stožera koji tvrdi kako nisu imali novozaraženih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne podudaraju se Zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila zašto Nacionalni stožer objavljuje manji broj zaraženih od županijskih Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Nakon pogoršanja situacije Marija Bubaš iz HZJZ-a: "Nema govora da bi Zadar bio novo žarište. Korona će proći. Pobijedit ćemo je koliko god puta bude trebalo"

Što se točno dogodilo i zašto opet dolazi do nepoklapanja brojki nacionalnog i lokalnih stožera provjerili smo s Marijom Bubaš, pomoćnicom ravnatelja HZJZ-a te Dinom Kozlevcem, čelnikom Istarskog stožera.

Dok Bubaš tvrdi kako istarski stožer očito ne broji zaražene osobe s prebivalištem u toj županiji, Kozlevac opovrgava takve tvrdnje te odlučno poručuje kako u zadnja 24 sata nisu imali novozaraženih.

"Događa se to, stvar je u prebivalištu. Oni (istarski stožer, op.a.) očito ne broje osobe koje imaju tamo prebivalište, a takav je dogovor. Njima je to vjerojatno malo narušilo imidž jer dugo nisu imali novih slučajeva, ali statistika se vodi prema prebivalištu.

Ima tu i ljudskog faktora, odnosno načina na koji se generiraju podaci u platformi", kaže Bubaš i dodaje kako obilježja borbe protiv epidemije moraju biti timski rad i razumijevanje.

Kozlevac pak odbacuje bilo kakve insinuacije da nisu pripisali zaražene osobe koje imaju prebivalište u Istri, a zapravo žive negdje drugdje. Odlučno ponavlja kako u posljednja 24 sata nisu imali novih slučajeva te mu nije jasno odakle nacionalnom stožeru takvi podaci.

"Oni su se raspali, zbilja sam ljut i dosta mi je više. Dakle, mi smo jučer ujutro prijavili tri zaražene osobe od kojih je jedna osoba otišla u Srbiju, a dvije su u bolnici. Od tada nemamo novih slučajeva. Što su oni računali, bogtepitaj", kaže Kozlevac.

Dodajmo na kraju i kako je nacionalni stožer jučer objavio da je u Istri zabilježen jedan slučaj, nakon što je istarski stožer izvijestio o njih troje, što u cijelu priču unosi dodatnu zbrku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene