Obavijesti Video Pretražite Navigacija
do 1. ožujka

Kavu za van možemo dobiti i u kafiću! Plenković objavio što se još otvara od ponedjeljka: ''Signal popuštanja, ali uz veliku dozu opreza''

Premijer Andrej Plenković izvijestio je na sjednici Vlade o popuštanju mjera od ponedjeljka - kafići će moći prodavati kavu za van, otvaraju se teretane, fitness-centri...

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković rekao je da smo treći po prosjeku novozaraženih na milijun stanovnika u Europskoj uniji i da imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih od koronavirusa. ''Istodobno, mi smo u zimskim mjesecima, najavljen je hladni val, a identificiran je i britanski soj korone'', rekao je predsjednik Vlade i dodao da ima informacije da će doći do ubrzanja isporuke cjepiva. Dosad smo dobili 150 tisuća doza, a do kraja ožujka očekujemo 600 tisuća.

Ponovio je da su sva tri cjepiva 100 posto učinkovita - da nema smrtnog ishoda i odlaska na respirator. Ne vidi prepreke da cjepivo AstraZenece dobiju i stariji od 65 godina.

''Pratili smo razvoj epidemiološke situacije i nakon analiza i razgovora sa Stožerom i epidemiolozima smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje su signal popuštanja, ali uz veliku dozu opreza'', objasnio je premijer.

Kava za van...

Ugostiteljima se omogućava prodaja kave za van. ''Naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec'', naglasio je.

Otvaraju se teretane i fitness-centri uz poštivanje mjera. Djeci se omogućava nastava u školama stranih jezika, radionicama. Otvaraju se i kladionice, automat-klubovi i kasina, uz ograničenja za konzumaciju pića.

''Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti ima prestanka odgovornog ponašanja svih građana'', podvukao je predsjednik Vlade. Dodao je da je iduće prolazno vrijeme 1. ožujka. ''Vidjet ćemo što će se zbivati s dinamikom broja novozaraženih i donositi odluke u funkciji zaštite zdravlja, hrvatskog gospodarstva i poslovne aktivnosti što većeg broja ljudi'', poručio je.

''Sva su cjepiva sigurna''

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da prijavljeno 669 nuspojava na cjepiva, a najčešće su to blage reakcije. I on je ponovio da su sva tri cjepiva sigurna i iznimno uspješna. Na kraju je zahvalio zdravstvenim djelatnicima na predanom radu i poručio da očekuje bolju kliničku sliku u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Davor Božinović rekao je da će biti podneseno 12 prekršajnih naloga kršenja mjera i četiri kaznene prijave zbog širenja zaraznih bolesti.

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak će izvijestiti o detaljima popuštanja mjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene