Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladi poslali zahtjeve

Umirovljenici o cijepljenju AstraZenecom: ''Hoće li cijepiti svoje roditelje time?''

Predstavnici umirovljenika održali su konferenciju za medije na kojoj su otkrili da su od Vlade tražili uvođenje hitnih mjera za potporu starijima.

Predstavnici dviju najvećih umirovljeničkih udruga - Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) te predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), Stranke umirovljenika (SU) i Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) održali su konferenciju za medije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne Slika nije dostupna Pred zagrebačkom katedralom Beroš o okupljanju zbog misnog slavlja na kojemu je bila i Markotić: ''Mjere su kristalno jasne i trebale bi vrijediti za sve''

Tema konferencije bio je zahtjev umirovljeničkih udruga i stranaka da Stožer civilne zaštite do daljnjeg ograniči cijepljenje AstraZenecinim cjepivom protiv COVID-a na populaciju do najviše 65 godina starosti.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević rekao je da su predstavnici umirovljenika Vladi uputili priopćenje s jasnim zahtjevima.

''Predlažemo i tražimo da umirovljenici koji imaju mirovine do 2710 kuna dobiju COVID dodatak od 150 eura, a takvih je u Hrvatskoj 807.000. Sljedeća kategorija su oni od 2710 do 5000 kuna, takvih je oko 244.000, dobiju 100 eura, i tu su samci koji imaju više od 5000 kuna mirovine, oni bi dobili po 50 eura. Kada to sve pomnožite, to je oko jedne milijarde i 93 milijuna kuna. Izgleda mnogo, to nisu neke velike cifre'', otkrio je.

''Hoće li cijepiti svoje roditelje AstraZenecom?''

Jasna A. Petrović istaknula je da oni ne zagovaraju da se ljudi ne cijepe. ''Mi smo tražili od Vlade da preuzme odgovornost jer je prepustila na odgovornost pojedinim epidemiolozima da pokušaju opravdati upotrebu i velike narudžbe AstraZenece raznim teorijama koje nisu primjerene'', rekla je.

''Epidemiolozi su nas pokušali uvjeriti da ćemo se, ako se ne cijepimo sada najjeftinijim cjepivom, načekati. E, pa mi smo onda pitali hoće li Sabor provesti još jednu kampanju s javnim cijepljenjem svojih roditelja AstraZenecom, nakon što su se oni cijepili Pfizerom'', kaže Petrović.

Problem i kod obiteljskih liječnika

Iz Stranke umirovljenika ističu da samo žele da se umirovljenike cijepi pouzdanijim cjepivima. No to nije jedini problem.

''Imamo i problem obiteljskih liječnika, kojima je na savjest prepušteno da procijene koje starije od 65 će cijepiti. Na primjer, imaju 100 pacijenata starijih od 65 godina, a dobiju 20 doza'', kazali su. 

Poštari će ponovno nositi mirovine?

Predsjednica MUH-a Višnja Fortuna poručila je da je, prije svega, najvažnije da se svi cijepe. Otkrila je da su premijeru i ministrima naglasili da stariji imaju problem s podizanjem mirovina otkad je ukinuta praksa da poštari dostavljaju mirovine.

''Premijer je odmah dao zadatak da se to ispita. Mi smo shvatili da će naši umirovljenici, oni kojima je to potrebno, dakle u ruralnim područjima, koji su sami i nemoćni, dobivati svoju mirovinu poštom'', rekla je Fortuna.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene